Drumul casetei "mita pentru Remes" - scenarii pe internet

Vineri, 12 Octombrie 2007, ora 16:35 3789 citiri

Dupa ce al doilea episod al serialului "mita pentru Remes" a fost difuzat in exclusivitate pe internet - televiziunea care a avut acces direct la imagini, TVR, fiind cenzurata de presedintele institutiei, Alexandru Sassu - pe acelasi mediu de informare in masa au inceput sa apara scenarii legate de originile casetei. Informatiile din blogosfera sunt aproape identice: caseta a venit de la DNA, direct pe numele Rodicai Culcer, seful Departamentului de Stiri din TVR. Avea 21 de minute. Era gata titrata. S-a facut o stire de doua minute, supravegheata personal de Rodica Culcer. Dupa aceea, caseta a plecat inapoi la DNA.

- "Spaga lui Remes" (VIDEO, I), "Spaga lui Remes" (VIDEO, II)

- Filmul integral "Spaga lui Remes"(VIDEO)

- Transcrierea unor convorbiri telefonice nedifuzate de TVR

- Exclusiv: Remes a impus cenzura in TVR (AUDIO)

Elementul surpriza al intregului demers il constituie identitatea misterioasei persoane care a adus caseta la sediul TVR.

Victor Ciutacu, redactor sef adjunct la Jurnalul National, a declarat joi seara, in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" ca este vorba despre Alexandru Costache, reporter TVR pe justitie. Pe blogul sau personal insa nu precizeaza numele reporterului.

Ziaristul face referire si la blogul analistului politic Dan Andronic, care ar cunoaste identitatea "mesagerului", dar nu o dezvaluie.

"Dan Andronic adauga, la randul lui, cateva amanunte interesante si, desi stie ca si mine numele curierului si serviciul care a livrat marfa, inca nu-l scrie (asa ca nu-l scriu nici eu deocamdata, insa, la cererea unuia dintre reprezentantii Ciutacosferei (n.r. cititorii blogului lui Victor Ciutacu), sunt dispus sa-l livrez pe mail ca dovada pentru cand va exploda in eter)", scrie Victor Ciutacu.

Pe de alta parte, Oana Dobre, ziarist la Evenimentul Zilei, fosta partenera de emisiune a lui Mihai Tatulici la Realitatea TV, afirma, tot pe blogul ei personal ca este suspect faptul ca TVR-ul a prezentat materialul cu filajul lui Remes drept o reusita a propriilor reporteri.

"Cand un ziarist da o asemenea lovitura, obtine o asemenea exclusivitate, e cel mai bun prilej sa-si ridice standingul si deci nu rateaza sa-si semneze materialul. Atunci, cum se face ca reporterii de la TVR care au obtinut mega-filmarea au ramas anonimi?", se intreaba Oana Dobre.

Daca niciunul dintre jurnalisti nu a vrut sa dezvaluie numele celui care a dus la TVR imaginile, surpriza vine din sfera politicului. Singurul blog care dezvaluie numele reporterului TVR intermediar intre DNA si postul public de televiziune este cel al liderului tineretului liberal de la sectorul 1 Bucuresti, Diana Tusa.

Diana Tusa scrie pe blogul personal, "potrivit unor surse din institutia care s-a ocupat de difuzare, caseta a venit astazi (n.r. miercuri) de la DNA. Cine era destinatarul? Doamna Rodica Culcer. Careia i-a fost adusa personal de catre reporterul Alexandru Costache".

"Dupa copiere, caseta a fost returnata expeditorului prin acelasi curier", mai spune liderul tinerilor liberali.

Desi Diana Tusa este singura care il arata cu degetul pe Alexandru Costache, chiar directorul Directiei de Stiri, Rodica Culcer demonstreaza prezenta reporterului printre actantii evenimentului. Potrivit Rodicai Culcer, la realizarea materialului difuzat de TVR au participat reporterul Alexandru Costache, editorul Radu Gafta si producatorul Ana Maria Panait.

Si totusi, cine este Alexandru Costache?

Alexandru Costache a fost implicat in 2004 in scandalul legat de cenzura la TVR. Potrivit EurActiv.ro, jurnalistul a dezvaluit cenzura si partizanatul care se practicau in televiziunea publica.

Scandalul s-a declansat chiar inaintea alegerilor prezidentiale, iar Costache a trimis o scrisoare deschisa cotidianului "Evenimentul Zilei", in care expunea presiunile la care sunt supusi ziaristii din televiziunea publica, de catre Partidul Social Democrat.

Dupa alegeri, PSD a trecut in opozitie, directorul TVR din acea perioada, Valentin Nicolau a plecat din televiziune, iar Alexandru Costache a continuat sa exercite profesia de jurnalist la postul public.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News