Drogurile ucid: Cati oameni au murit anul trecut, in Romania

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 15:213330 citiri
Drogurile ucid: Cati oameni au murit anul trecut, in Romania
Foto: Michaels House

Aproape 40 de persoane din Romania au fost ucise de droguri anul trecut, cele mai multe fiind din Bucuresti si Ilfov, potrivit Agentiei Nationale Antidrog (ANA).

Datele apar in Raportul national privind situatia drogurilor 2014, citat de Mediafax.

Astfel, in anul 2013, Institutul National de Medicina Legala (INML) a raportat 30 de decese cauzate in mod direct de consumul de droguri, dintre care 28 s-au inregistrat in Bucuresti, unul in judetul Ilfov, iar unul in Arad.

Raport ingrijorator: Consumul de droguri s-a triplat in Romania

De asemenea, medicii legisti au identificat anul trecut noua decese care, desi nu au fost provocate direct de consumul de stupefiante, ci de alte cauze, au avut legatura cu drogurile.

In acelasi timp, 1.054 de persoane care si-au injectat droguri au contactat boli infectionase. Numarul acestora este apropiat de cel inregistrat in anul 2012, cand au fost raportate 1.110 cazuri, dar si de cel din 2011 (934 cazuri).

Autoritatile au precizat anul tercut ca numarul consumatorilor de droguri injectabile care s-au infectat cu virusul HIV "a crescut alarmant". ANA a aratat ca, din 809 consumatori testati pentru HIV, 398 au fost seropozitivi, "ceea ce reprezinta o dublare a acestui tip de prevalenta fata de anul anterior".