Drogul violului, un pericol mai mare decat recunosc autoritatile?

Luni, 04 Iunie 2012, ora 13:3814456 citiri
Drogul violului, un pericol mai mare decat recunosc autoritatile?

Oficial, in Romania nu exista un risc sporit de consum al GHB (acid Gama HidroxiButiric), cunoscut drept "drogul violului", dar asociatiile care lupta sa combata consumul de droguri atrag atentia ca nici etnobotanicele nu reprezentau o prioritate pentru autoritati in urma cu patru ani.

Consumul de GHB, supranumit si ecstasy lichid, poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative sau poate induce amnezie. In plus, duce la pierderea capacitatii de orientare spatiala, pe barbati ii excita, iar pe femei le face mai docile, scrie Evenimentul Zilei.

Desi s-au raportat mai multe cazuri ciudate, printre care cele mai cunoscute sunt cele ale tinerelor din Rasnov si Costinesti care au fost violate fara sa-si aminteasca ulterior nimic, autoritatile sustin ca la mijloc e vorba doar de alarme false.

Toate cazurile similare semnalate au in comun pierderea memoriei sau chiar amnezia totala, iar victimele prezinta semne de viol.

Potrivit oficialilor Agentiei Nationale Antidrog (ANA), in Romania, in ultimii trei ani, nu au fost inregistrate cazuri de urgente medicale cauzate de consumul de GHB.

In Romania exista un singur ONG care este preocupat cu adevarat de fenomenul "drogului violului", Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO).

"Pentru a fi acceptati de catre o femeie, barbatii pun acest drog in bautura partenerei, pentru ca apoi sa o violeze fara ca aceasta sa riposteze vehement. GHB se vinde sub forma de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolva in apa sau alcool si, pentru ca nu are nici miros sau gust, nu poate fi depistat la prima vedere. GHB isi face efectul in circa 5-15 minute, consumatorul simtindu-se la fel ca dupa un pahar sau doua de alcool: relaxat, usor ametit, destins, dezinhibat", sustine Gigel Lazar, reprezentantul CIADO.

Potrivit acestuia, numarul celor care folosesc GHB a crescut semnificativ in Romania.

"Din informatiile noastre, Rohypnolul, GHB si Ketamina, au devenit foarte populare in sau in cluburile de noapte din cauza efectului lor relaxant si amnezic. Solicitam autoritatilor vigilenta in controlul acestui drog ce poate produce efecte dezastruoase si sa inteleaga ca avertizarile societatii civile au fundamente solide, asa cum CIADO a facut si in aprilie 2009 cu etnobotanicele, dar autoritatile au actionat tarziu, in anul 2011", se arata intr-un comunicat al CIADO.