Dreptul statului de a fi responsabil, statuat de CEDO (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 12:39
8045 citiri
Dreptul statului de a fi responsabil, statuat de CEDO (Opinii)

Dupa anuntarea masurilor de austeritate, PSD si PNL anuntau ca vor asigura consultanta juridica gratuita bugetarilor care vor sa atace la CEDO reducerea salariilor cu 25%.

Este exact ceea ce au facut cativa angajati ai Primariei din Chisineu Cris. Ei au invocat incalcarea articolului 1 din Protocolul Aditional nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Acesta se refera la protectia proprietatii si stipuleaza ca "orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru o cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international".

Articolul al doilea al aceluiasi articol prevede ca: "Dispozitiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le considera necesare pentru a reglementa folosinta bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contributii, sau a amenzilor".

Si, dupa cum parca anunta acest al doilea aliniat, angajatii primariei Chisineu Cris au pierdut procesul.

In motivarea deciziei, judecatorii CEDO arata ca un anumit cuantum al salariului nu reprezinta un drept al omului decat atat timp cat nu intervine modificarea legislatiei salariale. Statul nu are dreptul sa taie nimic din lefuri fara sa schimbe legea, dar are dreptul sa faca oricand, "discretionar" scrie in document, modificari legislative prin care sa micsoreze salariile angajatilor, asa cum are dreptul, nu-i asa, sa faca modificari legislative prin care sa majoreze salariile angajatilor sai.

Decizia CEDO da un raspuns defintiv nu numai uneia dintre cele mai importante dileme juridice din ultimul an si jumatate, ci sanctioneaza aspru discursul iresponsabil al politicii populiste.

Ce ne spune, de fapt, CEDO? Ne spune ca statul nu poate fi obligat sa intre cu buna stiinta in faliment si sa ingroape sectorul privat, jupuit pana la os, numai pentru a mentine salarii nesustenabile.

Statul are dreptul, chiar obligatia, sa se comporte ca un patron responsabil care sa-si calibreze cheltuielile la venituri, la posibilitatile reale ale economiei si la nevoile sale concrete.

Sigur ca aceleasi criterii ale bunului management trebuie aplicate si in ceea ce priveste clientela politica, de la alde Ioan Niculae si regii asfaltului, pana la fiecare directoras inutil sau incompentent numit pentru ca este util partidului. Dar sanctionarea clientelismului nu e de competenta CEDO. Clientelismul se sanctioneaza la vot.

Si daca aplicam principiile invocate de CEDO, mai precis faptul ca un cuantum al veniturilor nu este echivalentul dreptului in sine, este posibil ca in opinia Curtii Europene a Drepturilor omului si diminuarea pensiilor, invalidata de Curtea Constitutionala, sa fi fost o masura justificata si in concordanta cu drepturile omului.

De fapt, procesul de la CEDO nu a fost pierdut doar de angajatii Primariei din Chisineu Cris. A fost pierdut de toti cei care, din politica sau din presa, au constestat populist niste masuri impopulare si dureroase, dar inevitabile, fara de care astazi am fi fost in situatia Greciei.

Ma indoiesc insa sincer ca aceasta infrangere va schimba ceva in discursul public din Romania. Schimbarea va veni doar cand acest discurs public nu va mai prinde la electorat.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#taiare salarii CEDO, #decizie CEDO salarii bugetari , #CEDO