Doua asociatii de magistrati cer CSM sa nu organizeze concursul pentru sefia SS: Trebuie desfiintata!

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 12:10
4330 citiri
Doua asociatii de magistrati cer CSM sa nu organizeze concursul pentru sefia SS: Trebuie desfiintata!
Foto: Arhiva Ziare.com

Doua asociatii de magistrati, "Forumul Judecatorilor din Romania" si "Initiativa pentru Justitie", solicita plenului CSM sa respinga cererea de organizare a concursurilor de ocupare a functiilor din cadrul Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala.

Solicitarea vine dupa ce Comisia de Resurse Umane si Organizare din CSM a inaintat plenului doua propuneri de organizare a unui concurs pentru numirea in functia de procuror-sef al SIIJ si de organizare a unui concurs pentru numirea procurorilor cu functii de executie in cadrul acestei structuri de parchet.

Sectia Speciala a ramas fara sef, dupa ce Lia Savonea a incercat de sapte ori anul trecut sa o impuna la conducere pe Adina Florea, atunci cand fostul procuror-sef Gheorghe Stan a plecat judecator la CCR.

Solicitarile

Cele doua asociatii de magistrati mai solicita Parlamentului sa efectueze, de urgenta, modificarile necesare pentru punerea in acord a legislatiei cu recomandarile Comisiei Europene, Comisiei de la Venetia si GRECO, prin desfiintarea SIIJ si revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii acestei sectii, "solutie procedurala care si-a dovedit eficienta in timp, asigurand in acelasi timp o serie de garantii necesare intr-un stat de drept care lipsesc in cazul SIIJ."

Magistratii mai cer Executivului sa ia masurile necesare in vederea desfiintarii SIIJ, "fara a amesteca aceste prevederi necesare cu diverse alte masuri nocive pentru justitie, cum sunt cele care prevad competente extraordinare pentru procurorul general al PICCJ, incluse in proiectul de lege facut public in perioada dinaintea desemnarii de ministrul Justitiei a propunerii sale pentru aceasta functie."

Sursa citata adauga ca, potrivit jurisprudentei recente a Curtii Constitutionale, desfiintarea SIIJ pe cale de ordonanta de urgenta nu ar fi in sine neconstitutionala, raportat la rezultatul referendumului din 2019. Prin urmare, ar exista multiple cai de rezolvare a acestei probleme simple si grave cu care s-ar confrunta justitia in prezent, inainte de pronuntarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene asupra intrebarilor preliminare trimise de mai multe instante din Romania.

Atrag atentia asupra recomandarilor europene

Cele doua asociatii sustin ca este inadmisibil ca intr-un stat care se pretinde a fi de drept, membru al Uniunii Europene, toate autoritatile sa se manifeste la nivel declarativ in sensul ca inteleg sa respecte recomandarile Comisiei Europene, ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO, "dar, in plan faptic, sa evite sau sa se opuna luarii masurilor necesare pentru inlaturarea amenintarilor la adresa justitiei."

"Atragem atentia, pe aceasta cale, Consiliului Superior al Magistraturii, Presedintelui Romaniei, Parlamentului, Guvernului, Ministrului Justitiei, procurorului general al PICCJ, ca, daca nu se vor respecta in continuare recomandarile Comisiei Europene, Romania risca sa ajunga in situatia Poloniei, fata de care s-a declansat deja de patru ori procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor ce-i revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene (infringement), ca urmare a gravelor incalcari ale principiilor statului de drept," conchide sursa citata.

Solicitarea este semnata de presedintii Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, judecatorii Calin Dragos si Lucia Zaharia, cat si ai Asociatiei Initiativa pentru Justitie, procurorii Bogdan Pirlog si Sorin Lia.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#concurs Sectia Speciala, #CSM Sectia Speciala, #judecatori Sectia Speciala, #procurori sectia speciala , #magistrati