Dosarul "Posta Romana", la final: Fostii ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy ar putea afla sentinta

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 08:03
4427 citiri
Dosarul "Posta Romana", la final: Fostii ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy ar putea afla sentinta
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si fostul ministru al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, afla luni ce pedeapsa cer procurorii in dosarul in care cei doi sunt acuzati ca ar fi trecut ilegal un imobil din patrimoniul Postei Romane in cel privat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat in 13 noiembrie dezbaterile in dosarul Posta Romana, judecatorii anuntand atunci ca sentinta va fi pronuntata in 20 noiembrie, termen amanat ulterior.

Luni, la Curtea Suprema, cei implicati in dosar vor avea posibilitatea, la finalul pledoariilor avocatilor si procurorilor, sa sustina un "ultim cuvant". Ulterior, dupa incheierea sedintei de judecata, completul de cinci judecatori ar putea da un verdict in acest dosar.

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat, pe 28 noimebrie 2012, iar fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a primit trei ani de inchisoare cu suspendare, decizie contestata la completul de cinci judecatori.

Decizia in dosarul Posta Romana, in care sunt judecati Chiuariu si Nagy, amanata

Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica a CNPR, Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al CNPR, fostii ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si Ioan Folfa au fost trimisi in judecata in decembrie 2010, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale, privind instrainarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitala.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati si cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel societatea.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, condamnati la inchisoare cu executare

Prejudiciul cauzat statului prin instrainarea in mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre SC Imopost SA, potrivit DNA.

Procurorul de caz a precizat, in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata cei doi fosti ministri ca din probe nu rezulta ca acestia au cunoscut faptul ca imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, in mod indirect, ca efect al avizarii HG 377/2007, asigurandu-se si beneficiile rezultate in urma subevaluarii imobilului din Calea Victoriei.

Potrivit DNA, SC Imopost Developements SA s-a constituit la 26 iulie 2005, fiind creata ca un parteneriat intre CN Posta Romana SA, SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice, in scopul demolarii unor cladiri existente pe terenul din Bucuresti, Calea Victoriei 133-135 si edificarea unui imobil cu functiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Postei Romane a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 sa fie adus de CN Posta Romana S.A. ca aport in natura la capitalul social al societatii nou infiintate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#dosar Posta Chiuariu, #verdict dosar Posta, #sentinta Posta Nagy Chiuariu , #proces