Dosarul Posta: Maricel Pacuraru, condamnat la 4 ani de inchisoare (Video)

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 13:57
10115 citiri
Dosarul Posta: Maricel Pacuraru, condamnat la 4 ani de inchisoare (Video)
Foto: Radar de Media

Omul de afaceri Maricel Pacuraru, care detine impreuna cu Cozmin Gusa firma media GMG, a fost condamnat, luni, in dosarul Posta Romana la patru ani de inchisoare cu executare.

Verdictul a fost dat de Curtea de Apel si este definitiv, informeaza B1TV.

Tot patru ani de inchisoare cu executare a primit si fostul director al Postei Romane Mihail Toader.

Prejudiciul in dosarul Posta, privind politele de asigurare pentru angajati, se ridica la peste patru milioane de euro.

Pacuraru primise in prima instanta, la Tribunal Bucuresti, in mai 2012, o pedeapsa de 8 ani de inchisoare cu executare.

Deciziile Tribunalului Bucuresti

In acest dosar, Tribunalul Bucuresti i-a mai condamnat pe Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv in cadrul Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), si pe Niculae Pintilie, administratorul societatii Continental Asig, la pedepse de cate sase ani de inchisoare cu excutare.

Mai mult, Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a CNPR, Iulian Ditcov, administrator la Genius Network, Daniela Moisa, administrator la Pronova si Lucian Beschea au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare cu executare.

Ei au fost trimisi in judecata in 13 octombrie 2009, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare, prin care Posta Romana a fost pagubita cu peste patru milioane de euro.

Maricel Pacuraru a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si de spalare de bani.

Toader Dan Mihai, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Totodata, in acelasi dosar, Neculai Pintilie si Daniela Moisa au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, spalare de bani si evaziune fiscala, Iulian Ditcov, de spalare de bani, iar Lucian Beschea, de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Desfasurarea faptelor

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au initiat si au aprobat incheierea a sase polite de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate.

Politele au fost incheiate intre Compania Nationala Posta Romana si SC Allianz Tiriac Asigurari, SC Astra Asigurari si SC Omniasig Vienna Insurance Group cu incalcarea regulamentelor CNPR SA si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata. In urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu in dauna Postei Romane in valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).

La incheierea acestor polite au participat in mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisa si Lucian Beschea, beneficiind astfel in mod nelegal de suma totala de 6.944.765 de lei, reprezentand comisionul de intermediere, potrivit procurorilor.

Totodata, conform procurorilor, Maricel Pacuraru a beneficiat de suma totala de 6.781.465 lei. De asemenea, Pacuraru a dobandit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal si a transferat-o catre alte persoane fizice sau juridice, desi cunostea ca provine din infractiuni, preciza DNA.

La randul lor, cunoscand ca provine din incheierea nelegala a politelor de asigurare, Pintilie, Moisa si Ditcov au inregistrat in contabilitatea firmelor administrate de ei si controlate de Pacuraru suma totala de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalitati, catre alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicita.

De asemenea, Pintilie si Moisa au inregistrat in contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit catre bugetul de stat in valoare totala de 2.313.439 lei, au mai aratat procurorii DNA.

Compania Nationala Posta Romana s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 9.048.370 lei, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila cu suma de 8.983.353,56 lei.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu au fost luate masuri asiguratorii fata de bunurile mobile si imobile ale lui Toader Mihai, Andrei Marinescu, Emanoil Lepadatu, Maricel Pacuraru, Lucian Beschea, Daniela Moisa, Neculai Pintilie, precum si asupra dreptului de proprietate indiviza asupra unui imobil din Bucuresti detinut de Pronova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Maricel Pacuraru condamnat dosar Posta, #Maricel Pacuraru inchisoare Posta , #inchisoare