Dosarul Posta: Fostii ministri Chiuariu si Nagy, condamnati la inchisoare cu suspendare

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:38
15896 citiri
Dosarul Posta: Fostii ministri Chiuariu si Nagy, condamnati la inchisoare cu suspendare
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a fost condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Telecomunicatiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Posta Romana, in care cei doi au fost acuzati de abuz in serviciu si prejudicierea statului cu peste 8 milioane de euro.

Decizia completului de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justiei este definitiva si irevocabila.

In cazul lui Zsolt Nagy, s-a decis pentru o perioada de 4 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazuta de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a litera b si c Cod Penal, precum si un termen de incercare de 8 ani, pentru infractiunea prevazuta de art 13 indice 2 din Legea 78 /2000, raportat la art 248 Cod Penal.

In cazul lui Tudor Chiuariu, pedeapsa complementara este de 3 ani, iar termenul de incercare de 6 ani. In tot acest timp, senatorul PNL este obligat de instanta sa se prezinte la datele fixate la serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau, sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, informatii de natura a putea fi controlate.

Pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale se suspenda si executarea pedepselor accesorii, a mai anuntat grefierul.

Legea 78/2000 prevede la Art. 13 indice 2 urmatoarele: "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani".

Totodata, Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR, trei ani si jumatate tot cu suspendare.

Procurorii DNA au sustinut ca cei doi ministri au parafat, prin Hotarare de Guvern, transferul unui imobil situat in centrul Capitalei din proprietatea Postei Romane in proprietate privata, prin falsuri si la un pret mai mic cu 3,6 milioane de euro decat cel real. Prejudiciul estimat in acest caz este de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului.

La ultimele audieri in fata judecatorilor Inaltei Curti, pe 13 ianuarie, Tudor Chiuariu a sustinut ca lui nu i se poate imputa decat o opinie, pe care continua sa o considere corecta, "pentru ca a fost bazata pe acte autentice ce se bucura de prezumtia de legalitate", scrie Evenimentul Zilei.

De asemenea, senatorul PNL s-a mai aparat spunand ca a dat avizul in baza unor documente pe care le-a considerat autentice, furnizate de Ministerul Finantelor Publice.

In plus, Tudor Chiuariu a sustinut in fata magistratilor ca dosarul a fost "plasmuit" pentru ca el sa fie inlaturat atunci din fruntea Ministerului Justitiei si si-a exprimat speranta ca prin decizia finala pe care o vor da judecatorii Inaltei Curti se va face "nu numai justitie ci si dreptate!".

In schimb, procurorul a cerut pedepse cuprinse intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru cei doi fosti ministri, argumentand ca faptele comise sunt grave si sunt dovedite de probele aduse de acuzare, dar si ca ele "nu s-au produs din culpa, asa cum acrediteaza apararea, ci au fost comise prin prisma atributiilor de serviciu".

Dosarul a fost trimis in instanta in decembrie 2010, iar instanta de fond a decis, cu majoritate de voturi, achitarea lui Tudor Chiuariu si condamnarea lui Zsolt Nagy la 3 ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Chiuariu dosar Posta, #Nagy Zsolt dosar Posta, #verdict dosar Posta Romana , #justitie