Dosarul gropii de gunoi din pasul Mestecanis va fi redeschis. Pe cine vizeaza ancheta procurorilor DNA VIDEO

Joi, 20 Mai 2021, ora 18:45
6041 citiri
Dosarul gropii de gunoi din pasul Mestecanis va fi redeschis. Pe cine vizeaza ancheta procurorilor DNA VIDEO
Dosarul fusese initial clasat FOTO captura Youtube

Initial, pe 24 februarie 2021, procurorul de caz a dispus clasarea dosarului, urmarirea penala fiind inceputa doar cu privire la fapta ("in rem").

"La data de 13 mai 2021, procurorul ierarhic superior a dispus redeschiderea urmaririi penale, apreciind ca intemeiate cele doua plangeri formulate impotriva solutiei de clasare. Motivele care au stat la baza infirmarii solutiei initiale se regasesc in cuprinsul art. 335 din Codul de Procedura Penala, care priveste ", se arata intr-un raspuns transmis de reprezentantii DNA cotidianului "Monitorul de Suceava".

Dosarul actual de la DNA are la baza o plangere depusa in urma cu trei ani de o casa de avocatura din Cluj impotriva autoritatilor locale din Suceava, Iasi si Bacau, pe care le acuza de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si fals intelectual in ceea ce priveste constructia gropii de gunoi din Pasul Mestecanis.

Proiectul constructiei gropii de gunoi de la Pojorata, in varf de munte (Pasul Mestecanis) a inceput in 2007 si a starnit numeroase controverse si plangeri din partea localnicilor si a ONG-urilor pentru protectia mediului.

Constructia gropii a fost finantata in proportie de aproape 100% cu fonduri europene (peste 7,3 milioane de euro) si fost finalizata in 2016.

Plangerea penala a fost depusa la DNA in ianuarie 2018 de casa de avocatura Plopeanu & Ionescu din Cluj-Napoca.

Acuzatiile sunt structurate pe trei mari capitole: folosirea si prezentarea de informatii false la Comisia Europeana, avize si acorduri emise fraudulos si refuzul abuziv de indeplinire a obligatiei legale de comunicare a unor informatii de interes public.

In ceea ce priveste folosirea si prezentarea de informatii false Comisiei Europene, avocatii clujeni ii acuza pe functionarii Consiliului Judetean Suceava de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, iar daca exista consecinte deosebit de grave limitele se majoreaza cu jumatate, adica de la 3 la 10 ani si jumatate de inchisoare.

Concret, functionarii publici din cadrul Consiliului Judetean Suceava sunt acuzati ca au folosit si prezentat Comisiei Europene, cu rea-credinta, in documentele pentru aprobarea finantarii constructiei gropii de gunoi, informatii false prin care au ascuns opozitia populatiei locale, precum si informatii false in legatura cu respectarea standardelor de legalitate.

Informatiile au fost transmise in ianuarie 2011 Comisiei Europene, iar pe baza lor Executivul de la Bruxelles a aprobat finantarea cu peste 7,3 milioane de euro a constructiei gropii de gunoi din Pasul Mestecanis.

In privinta avizelor si acordurilor emise fraudulos, casa de avocatura din Cluj acuza o serie de autoritati publice de abuz in serviciu si fals intelectual.

Astfel, Directia de Sanatate Publica Suceava este acuzata ca si-a incalcat, cu stiinta, obligatia de verificare corecta a conformitatii proiectului gropii de gunoi. Potrivit avocatilor, fapta constituie abuz in serviciu si a avut drept consecinta vatamarea dreptului la protejarea sanatatii populatiei si vatamarea dreptului la un mediu sanatos pentru persoanele care locuiesc sau circula prin vecinatatea depozitului de deseuri.

Directia de Sanatate Publica Suceava mai este acuzata si de comiterea infractiunii de fals intelectual, dupa ce a emis avizul sanitar care a stat la baza obtinerii autorizatiei de constructie. Autorii plangerii penale acuza ca avizul atesta in mod nereal faptul ca groapa de gunoi respecta reglementarile legale in materie de protectie a sanatatii populatiei, cand, in realitate, acesta incalca mai multe obligatii legale si interdictii exprese.

De abuz in serviciu si fals intelectual este acuzata si Sucursala Regionala de Cai Ferate Iasi, ai carei functionari, spun avocatii, si-au incalcat cu buna stiinta obligatia de verificare corecta a conformitatii proiectului gropii de gunoi cu legislatia specifica aplicabila in materie de circulatie si siguranta pe calea ferata. Potrivit acuzatiilor, regionala CFR a emis un aviz favorabil constructiei gropii de gunoi de la Pojorata, in conditiile in care cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapa in paraul Putnisoara era amplasata ilegal, in interiorul zonei de protectie a caii ferate.

La randul sau, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau a fost si ea acuzata de abuz in serviciu si fals intelectual de catre avocatii clujeni. Potrivit sesizarii penale, functionarii institutiei si-au incalcat, cu stiinta, obligatia de verificare corecta a conformitatii proiectului gropii de gunoi cu legislatia specifica pentru protectia sanatatii populatiei si a mediului. Concret, responsabilii Agentiei de Mediu Bacau au emis un acord de mediu, cu toate ca proiectul incalca flagrant obligatiile legale, fapta care, spun autorii plangerii, a avut drept urmare vatamarea dreptului la protejarea sanatatii populatiei si vatamarea dreptului la un mediu sanatos pentru persoanele care locuiesc sau circula prin vecinatatea acestei gropii de gunoi

Consiliul Judetean Suceava, Directia de Sanatate Publica Suceava si Regionala CFR Iasi mai sunt acuzate de comiterea infractiunii de abuz in serviciu si din cauza faptului ca au refuzat comunicarea, in baza legii 544/2001, a informatiilor de interes public solicitate de casa de avocatura Plopeanu si Asociatii, autoarea plangerii penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#groapa gunoi, #suceava, #DNA Suceava , #DNA