Dosarul Dunarea Operativ, desecretizat - CNSAS a dat liber la studierea documentelor

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 16:58
6468 citiri
Dosarul Dunarea Operativ, desecretizat - CNSAS a dat liber la studierea documentelor

CNSAS anunta ca incepand de miercuri la sediul institutiei pot fi studiate documentele din Fondul "Operatiuni Valutare Speciale" (O.V.S.) - Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea.

Fondul "Operatiuni Valutare Speciale" - Intreprinderea de Comert Exterior DUNAREA a fost predat catre CNSAS exclusiv de catre Serviciul de Informatii Externe (S.I.E.), precizeaza CNSAS.

"Totodata, anuntam ca, in data de 21.03.2014, Serviciul Roman de Informatii (S.R.I.) a predat institutiei noastre un numar de 1.498 dosare, insumand 3.128 volume", se arata intr-un comunicat remis presei de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Basescu, la bilantul SRI: Un "club" eliberat de emblema fostei Securitati, cu oameni seriosi, cu principii (Video)

In luna noiembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu anunta ca a propus CSAT desecretizarea acestei arhive, dar premierul Victor Ponta s-a opus.

"In sedinta CSAT din 1 octombrie, am initiat o hotarare de desecretizare a ultimei parti a arhivei Dunarea, asa-numita Dunarea Operativ. Solicitarea a fost respinsa ca urmare a pozitiei premierului, care nu a fost de acord. Am incercat sa obtin semnaturile membrilor CSAT pe alta varianta, in care un proiect se transmite ministrilor. Serviciile secrete au semnat-o, dar premierul nu a vrut sa semneze, si nici ceilalti ministri. Pe 30 octombrie, am transmis o adresa SIE si CNSAS, primului sa treaca la predarea arhivei Dunarea Operativ si CNSAS informatia ca poate incepe sa preia arhiva", a spus Traian Basescu.

Basescu: Arhiva Dunarea va fi desecretizata. Arhivele Crescent nu sunt in Romania (Video)

Tot atunci, presedintele a afirmat ca aceste dosare vor stabili diverse "legaturi" cu unii politicieni.

"Dar sa nu credeti ca numele pe care le veti vedea dintr-un serviciul de spionaj extern sunt numele adevarate. Legea interzice deconspirarea numelor adevarate", a mai spus presedintele.

Dan Voiculescu a condus Crescent Romania si a derulat afacerile prin IC Dunarea in anii dictaturii familiei Ceausescu, iar in 1995 a devenit patronul pe viata al firmei Crescent, dupa cum a dezvaluit el insusi in cartea "Adevarul despre Crescent". Arhiva Crescent se afla in Cipru.

Basescu a vorbit in repetate randuri despre spaima pe care fondatorul PC o are in legatura cu desecretizarea acestei arhive.

Seful statului a explicat atunci, intr-o emisiune la B1TV, ca aceasta arhiva ascunde multe operatiuni speciale, ca de exemplu vanzari de armament in zone cu embargo sau vanzarile cetatenilor romani de etnie germana sau israeliana.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#desecretizare fond Dunarea operativ, #Voiculescu arhiva Dunarea Operativ , #CNSAS