Dosarul de mita al falsilor revolutionari: 7 retinuti, inclusiv un fost secretar de stat

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:40
5043 citiri
Dosarul de mita al falsilor revolutionari: 7 retinuti, inclusiv un fost secretar de stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte sase persoane au fost retinuti, miercuri noapte, de Parchetul General, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari.

Cei sase urmeaza sa fie prezentanti, joi, instantei cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii au facut, miercuri, 21 de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata privind acordarea titlurilor de revolutionar.

Procurorii spuneau ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de Luptator cu rol determinant in Revolutie nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari fiind "urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului".

Parchetul ancheteaza falsii revolutionari. Maries: Suspiciuni au existat de 27 de ani

Perchezitii au avut loc si la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 (SSPR), de unde au fost ridicate mai multe documente.

Anchetatorii l-au ridicat si l-au dus la audieri pe seful institutiei, secretarul de stat Adrian Sanda. Ulterior, premierul Dacian Ciolos a decis demiterea sa din functie.

Adrian Sanda a fost numit de catre premierul Victor Ponta in 2014. El a preluat functia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul si in timpul Guvernului Nastase.

Anchetatorii sustin ca, prin OUG 95/2014, a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume "Luptator cu Rol Determinant" - atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR), a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant" in cadrul Revolutiei.

Daca ai acest titlu, din 2015, beneficiezi automat de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari: o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#retineri dosar falsi revolutionari , #Parchet
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5