Dosarul Colectiv: Parchetul Militar va cerceta modul in care pompierii ISU Bucuresti Ilfov au acordat primul ajutor

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 17:19
5958 citiri
Dosarul Colectiv: Parchetul Militar va cerceta modul in care pompierii ISU Bucuresti Ilfov au acordat primul ajutor
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul Militar va cerceta modul in care primii salvatori sositi la Clubul Colectiv in noaptea incendiului - pompieri din cadrul ISU Bucuresti Ilfov, au acordat primul ajutor victimelor.

Parchetul General a anuntat vineri ca a disjuns o parte din dosarul Colectiv catre Parchetul Militar, "in vederea efectuarii urmaririi penale in ceea ce priveste infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa".

"Referitor la cauza aflata in prezent pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica privind incendiul din clubul "Colectiv" din data de 30 octombrie 2015, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzei catre Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, in vederea efectuarii urmaririi penale in ceea ce priveste infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competentei de solutionare vizeaza modul de interventie al primilor salvatori sositi la fata locului - pompieri din cadrul ISU Bucuresti - Ilfov - in ceea ce priveste acordarea primului ajutor victimelor in actiunea de protectie, precum si aspecte privind asistenta medicala acordata victimelor.", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Inregistrare secreta a interventiei ISU la Colectiv: Victimele arse sunt ignorate de salvatori

Joi, cotidianul "Libertatea" a publicat filmarea facuta de subofiterul care a insotit primul echipaj ISU Bucuresti-Ilfov ajuns la clubul Colectiv, in noaptea de 30 octombrie 2015.

Timp de 4 ani, aceasta inregistrare ar fi fost ascunsa autoritatilor de catre ISU si IGSU, doua structuri ale Ministerului de Interne, dar un ofiter de pompieri ar fi dat-o acum publicatiei.

"Pentru ca in imaginile filmate de Departamentul de Informare si Relatii Publice al ISU se vedea altceva decat versiunea care fusese comunicata oamenilor, anume ca interventia de salvare a vietilor a fost impecabila, aceste imagini nu au fost facute publice niciodata!," declara ofiterul de pompieri pentru Libertatea.

Potrivit acestuia, filmarile nu au fost vazute decat de catre un grup mic de ofiteri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Dacian Ciolos si nici procurorilor.

Inregistrarea contine primele momente ale interventiei, atunci cand in fata containerului se vad victimele in viata care stau pe asfalt, sprijinite de zidul cladirii.

In majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care merg la victime si incearca sa le ajute. Tot ei sunt cei care le cara, cu mainile goale, spre ambulante.

Parchetul General a cerut de la ISU inregistrarea secreta din cazul Colectiv

Dupa aparitia acestor imagini, Parchetul General a solicitat, joi, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta inregistrarea video realizata de subofiterul care a insotit primul echipaj ISU Bucuresti-Ilfov ajuns la clubul Colectiv, in noaptea de 30 octombrie 2015.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica nu au avut la dosarul cauzei inregistrarea video aparuta joi si nici nu au avut cunostinta de existenta acesteia in cursul derularii anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea in judecata a unui numar sase persoane fizice si doua persoane juridice.

Este vorba de rechizitorul din Dosarul Colectiv, caz aflat pe rolul instantelor.

"Inregistrarea video a fost solicitata astazi, 24 octombrie 2019, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, urmand a fi valorificata in cadrul urmaririi penale in cauza aflata in prezent pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica, referitoare la incendiul din clubul Colectiv," arata Parchetul General.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dosar Colectiv Parchet Militar , #prim ajutor
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Nicolicea , Florea si Savonea trebuie sa studieze acest dosar !
Poza hello
hello
rank 5