Dosarul Colectiv. Completul de judecată, recuzat de către victime pentru „lipsă de imparțialitate vădită”

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 15:17
5680 citiri
Dosarul Colectiv. Completul de judecată, recuzat de către victime pentru „lipsă de imparțialitate vădită”
Piedone s-a ales cu o încadrare juridică mai blândă a faptelor în Dosarul Colectiv. FOTO: Ionuț Mureșan

Unul dintre avocații din Dosarul Colectiv i-a recuzat, miercuri, 17 noiembrie, pe membrii completului care, anterior, au schimbat încadrările juridice în ceea ce-l privește pe Piedone, precum și pe alți trei inculpați din dosar, cu statut de funcționari publici la data faptelor.

Avocatul, reprezentant al unor părți civile din dosar, și-a întemeiat cererea de recuzare pe „lipsa de imparțialitate vădită” a completului de judecată, dar și pe faptul că instanța nu a motivate soluția prin care le-a schimbat încadrările juridice ale funcționarilor publici judecați în dosar.

Completul format din jud. Adina Pretoria Dumitrache (președinte), jud. Carmen Găină și jud. Andrei Iugan s-a retras, urmând ca alt complet să soluționeze cererea de recuzare.

Patru inculpați cu statut de funcționar public din Dosarul Colectiv - printre care se numără primarul Cristian Popescu Piedone - s-au ales miercuri, 3 noiembrie, cu noi încadrări juridice în procesul care-i vizează.

Concret, Piedone rămâne cu încadrarea de abuz în serviciu, dar scapă de „consecințele deosebit de grave” ale acestei infracțiuni.

Noua încadrare juridică a faptelor lui Piedone

Iată noile încadrări juridice ale funcționarilor publici din Dosarul Colectiv:

  • Radu Antonina şi Matei George Petrică (pompierii ISU):
  • abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen.
  • uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 300 C.pen. (eliminarea art.309 C.pen)
  • Popescu Cristian Victor Piedone (edil la primăria Sectorului 4, la data faptelor):
  • abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL)
  • abuz în serviciu prev de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) - (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu).
  • Iofciu Aurelia (funcționar la PS4 la data faptelor)
  • complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu).

„Respinge restul cererilor si sesizarilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor Radu Antonina, Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Motoc Sandra Ramona. Stabileste că, la termenul din data de 17.11.2021 se va discuta compunerea completului care va solutiona cauza în continuare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 03.11.2021”, se mai arată în decizia instanței.

Iată ce prevede art. 309 Cod penal, de care a scăpat Piedone:

„Dacă faptele prevăzute în art. 297 (n.r. -abuzul în serviciu) … au produs consecințe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate”.

Pe data de 20 octombrie instanța a luat în discuție schimbarea încadrărilor juridice a inculpaților din Dosarul Colectiv. Cererile de schimbarea a încadrărilor juridice au fost formulate atât la sesizarea din oficiu a instanței, cât și la solicitarea inculpaților.

Condamnările din Dosarul Colectiv pronunțate de prima instanță

Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare.

Alături de Piedone au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani.

De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.

Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#dosarul colectiv, #Piedone Colectiv, #incadrare juridica, #recuzare complet , #Colectiv