Dosarul Astra Asigurari: De ce fosta sefa a CSA a fost condamnata 3 ani si 6 luni de inchisoare, intr-un caz cu prejudiciu de 800 milioane de lei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 07:33
12082 citiri
Dosarul Astra Asigurari: De ce fosta sefa a CSA a fost condamnata 3 ani si 6 luni de inchisoare, intr-un caz cu prejudiciu de 800 milioane de lei
Foto: captura video Youtube/xprimm

Legea mai favorabila, lipsa antecedentelor penale, varsta si studiile au fost argumentele judecatorilor care au condamnat-o pe Angela Toncescu, sefa Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF), la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in dosarul falimentarii Astra Asigurari.

Un caz mediatizat in care au fost judecate 10 persoane, iar prejudiciul estimat de procurorii DNA este de peste 800 de milioane de lei. In acest dosar a fost trimis in judecata si Dan Adamescu, dar procesul a incetat dupa decesul milionarului.

Dupa trei ani de procese, Curtea de Apel Bucuresti a dat in iulie 2019 prima decizie. Angela Toncescu a fost condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Condamnarile

In acelasi caz, judecatorii i-au mai condamnat pe doi fosti vicepresedinti ai CSA, Tudor Balta si Constantin Buzoianu, la cate 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu.

Aceeasi condamnare, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, au primit trei membri ai Consiliului CSA: Dan Constantinescu, Daniela Popa si Corneliu-Silviu Moldoveanu.

Instanta a decis achitarea a trei directori din cadrul CSA, cu mentiunea ca fapta pentru care au fost judecati nu este prevazuta de legea penala: Anabella Ruse, Marinela Nemes si Carmen-Gabriela Ivan.

In plus, instanta a lasat nesolutionata actiunea civila exercitata in cauza de partile civile Societatea Comerciala de Asigurare Reasigurare Astra SA - in faliment - prin lichidator judiciar, Fondul de Garantare a Asiguratilor si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Intreaga minuta a Curtii de Apel Bucuresti poate fi accesata pe portalul instantelor.

Cazul urmeaza sa ajunga, in faza de apel, pe masa Inaltei Curti.

Pe larg minuta instantei si acuzatiile DNA - Dosarul Astra-Adamescu: Fosta sefa a CSA a fost condamnata la 3 ani si jumatate de inchisoare

Instanta: Infractiuni grave

Curtea de Apel Bucuresti a atras atentia asupra gravitatii faptelor de care au fost gasiti vinovati fostii sefi ai CSA: " ... au avut drept consecinte tulburarea insemnata a bunului mers al CSA, ca organism principal in supravegherea societatilor de asigurare, constand in periclitarea protectiei asiguratilor si a stabilitatii pietei asigurarilor, fapt care s-a reflectat ulterior in dificultatile financiare ale SC Asigurare Reasigurare Astra SA".

"Pe de alta parte, in procesul de stabilire a tratamentului sanctionator ce urmeaza a fi aplicat inculpatilor, nu poate fi ignorata durata de aproximativ 5 ani a procedurii judiciare desfasurate pana la acest moment in cauza (calculata de la data sesizarii din oficiu a organelor judiciare), precum si trecerea unui interval de timp de circa 11 ani, respectiv 7 ani, de la data comiterii faptelor, imprejurari ce vor fi valorificate de Curte, prin orientarea pedepselor la/spre minimul special instituit de lege pentru infractiunile savarsite", motiveaza judecatorii.

De asemenea, instanta a avut in vedere si faptul ca cei implicati in acest caz s-au prezentat in fata organelor judiciare si au avut disponibilitatea de a da declaratii.

"Nu in ultimul rand, celelalte date ce circumstantiaza persoana acestora, din acest punct de vedere Curtea retinand ca inculpata Toncescu Angela are varsta de 65 de ani, inculpatul Balta Tudor are varsta de 68 de ani, inculpatul Buzoianu Constantin are varsta de 69 de ani, inculpatul Constantinescu Dan are varsta de 61 de ani, inculpata Popa Daniela are varsta de 63 de ani, iar inculpatul Moldoveanu Corneliu-Silviu are varsta de 46 de ani, toti inculpatii au studii superioare, sunt bine integrati din punct de vedere social si nu au antecedente penale", prezinta circumstantele atenuante Curtea de Apel Bucuresti.

Motivele supendarii executarii

Judecatorii au motivat de ce in cazurile vicepresedintilor si membrilor CA al CSA au suspendat executarea pedepsei. Argumentul principl: colaborarea cu organele judiciare penale.

"In continuare, raportat la cuantumul pedepselor stabilite inculpatilor Balta Tudor, Buzoianu Constantin, Constantinescu Dan, Popa Daniela si Moldoveanu Corneliu-Silviu, mai mic de 4 ani inchisoare, la lipsa antecedentelor penale, apreciind, tinand cont de persoana condamnatilor (dupa cum s-a aratat, bine integrati din punct de vedere social, avand studii superioare) si de comportamentul lor dupa comiterea faptelor (constand in colaborarea cu organele judiciare penale), ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acestia si, chiar fara executarea pedepselor, nu vor mai savarsi alte infractiuni, Curtea, in baza art. 86 indice 1 Cod penal (1969), va suspenda executarea pedepselor principale in cuantum de 3 ani si 6 luni inchisoare sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 5 ani si 6 luni", conchide instanta.

Citeste si Fostul presedinte al Astra Asigurari, Radu Mustatea, condamnat la 4 ani si 8 luni inchisoare pentru delapidare

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Angela Toncescu Astra, #condamnare Astra, #Condmnare sefi ASF , #instanta