Dosar penal pentru infractiuni contra umanitatii, in cazul impuscarii lui Ioan Andresel de catre Securitate

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 20:04
4364 citiri
Dosar penal pentru infractiuni contra umanitatii, in cazul impuscarii lui Ioan Andresel de catre Securitate
Foto: site IICCMER

Procurori militari au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul impuscarii lui Ioan Andresel (foto) de catre Securitate, in 16 august 1950.

Scheletul a fost descoperit in cursul zilei de marti, ingropat la o adancime de aproximativ 70 de centimetri pe raza comunei Bistra, judetul Alba, ulterior dispunandu-se expertize medicale pentru stabilirea cauzelor mortii.

Procurorii au fost sesizati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

"Din cuprinsul sesizarii IICCMER rezulta ca victima a fost ridicata de catre lucratorii de securitate din locuinta sa sezoniera, situata la munte, unde se afla in timpul verii pentru cresterea bovinelor, si a fost dusa la o distanta de 2 km, la altitudinea de 1.219 m, intr-o poiana, unde a fost impuscata pentru ca ar fi sustinut membri organizatiei anticomuniste Frontul Apararii Nationale", anunta procurorii.

In urma investigatiilor de teren efectuate de cercetatorii IICCMER a fost identificat situl funerar, iar in cursul zilei de marti, sub coordonarea unui procuror militar, s-a efectuat cercetarea la fata locului.

"In dimineata zilei de 16 august 1950, Pom Traian si Trifa Iosif au fost adusi de la Campeni la Bistra, de unde au fost transportati pe jos si executati prin impuscare, in locuri diferite. Dupa executia acestora, in aceeasi zi, inainte de orele amiezii, Andresel Ioan a fost cautat si ridicat de la locuinta ce o avea in munte, la Dosul Neagului, unde pe timpul verii statea cu animalele. Conform marturiilor unor localnici, Andresel a fost maltratat si apoi transportat pe o distanta de circa 1,5 km pana la locul cunoscut sub denumirea de Poarta intre Cai, aici fiind executat prin impuscare", arata IICCMER.

Din informatiile documentare existente precum si din marturiile unor foste cadre de securitate, rezulta ca aceste omoruri au fost ordonate direct de catre conducerea D.R.S.P. Cluj, prin seful de atunci al acestei structuri de securitate, colonelul Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger) in complicitate cu adjunctul sau, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe.

Executarea ordinului sau a instructiunilor a fost indeplinita de catre S.J.S.P. Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal si operatiunile din teren. Din personalul Securitatii din Turda, au fost trimisi in misiune locotenent Herta Vasile, seful Biroului Anchete, adjunctul acestuia, sublocotenent Tautan Valentin, si locotenent Popa Vasile, seful Biroului I Informatii. La Campeni, seful Biroului local de Securitate era sublocotenent Cosman Gheorghe, acesta fiind subordonat S.J.S.P. Turda.

Pe langa acestia, in pregatirea si savarsirea crimelor au mai fost implicate si alte cadre de securitate si militie, arata sursa citata.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca decesul lui Andresel Ioan a fost inregistrat oficial in registrul de stare civila al comunei Bistra abia in 4 aprilie 1967, data la care s-a eliberat si certificatul de deces.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Securitate dosar Andresel impuscat , #securitate