Dosar penal in cazul dezinfectantilor diluati folositi in spitale

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 12:21
4867 citiri
Dosar penal in cazul dezinfectantilor diluati folositi in spitale
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul General confirma ca a fost deschis un dosar penal dupa dezvaluirile aparute in presa cu privire la dezinfectantii diluati folositi de mai multi ani in spitalele din Romania.

"Procurorii au dispus in cauza inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.

In cauza au fost delegati ofiteri de politie judiciara din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane pentru efectuarea unor acte de urmarire penala, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare in vederea realizarii unor teste specifice, in colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sanatatii", se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de Ministerul Public.

Miercuri dimineata, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a cerut public noului procuror general Augustin Lazar sa spuna daca s-a deschis sau nu un dosar in aceasta cauza.

"Astazi dimineata i-am scris procurorului general sa ne informeze oficial daca exista deschis un dosar in urma sesizarilor facute de jurnalisti cu ceea ce se intampla in spitalele din Romania. Discutam despre dezinfectantii diluati mai mult decat trebuie si foarte multe incredintari directe, care afecteaza viata de zi cu zi. Oamenii mor. Dl Tolontan a prezentat un raport extrem de interesant cu privire la cei care au fost raniti in acea tragedie de la Colectiv. (...) Acesta este al doilea raport, dezbaterea este in toate televiziunile si Parlamentul Romaniei nu reactioneaza", s-a aratat nemultumit Valeriu Zgonea, miercuri, la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres.

Totodata, Ministerul Sanatatii a demarat o serie de controale in spitale, rezultatele urmand sa fie anuntate in curand.

Scandalul dezinfectantilor: Premierul Ciolos, intalnire cu Ministrul Sanatatii - Cand se fac publice primele concluzii

Scandalul a izbucnit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe site-ul sau o ancheta din care reiesea ca dezinfectantii furnizati de Hexi Pharma spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. Analize ulterioare au aratat ca este vorba de o concentratie de 10 ori mai mica.

In acest context, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat saptamana trecuta ca a fost dispus controale la mai multe spitale din tara, iar Hexi Pharma a demarat o ancheta interna, in timp ce Parchetul General s-au autosesizat in acest caz.

Reprezentantii firmei Hexi Pharma au negat toate acuzatiile.

Spitale dezinfectate doar de ochii lumii: Ce spune patronul Hexi Pharma despre provenienta materiilor prime

Control la Institutul Oncologic Bucuresti - Reactia conducerii: Se fabuleaza in legatura cu dezinfectantii

Jurnalistul Catalin Tolontan, unul dintre autorii investigatiei de presa, a dezvaluit miercuri, pe blog, ca in 2012 procurorii anticoruptie au deschis un dosar in care era vorba despre 4 licitatii trucate pentru antiseptice, la spitalele Elias, Sf. Ioan, Calarasi si Institutul pentru protectia mamei si copilului.

"Trei erau castigate de Hexi Pharma. In 2014, Parchetul a deschis urmarirea penala, dar mai apoi a clasat dosarul fara audieri! In martie 2016, Parchetul a primit o alta plangere penala contra lui Condrea, care doarme de atunci la DIICOT!", scrie pe blog Catalin Tolontan.

Jurnalistul sustine ca patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, avea atunci contracte cu 350 de spitale, era implicat in mai multe afaceri transfrontaliere, in firme off-shore si in returnari fictive de TVA, insa el nu a fost chemat sa dea nici macar o declaratie.

De asemenea, Condrea a fost reclamat inca din 2008, insa dosarul a ajuns la DIICOT unde din martie anul acesta nu s-a facut nimic.

Daniel Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT, a declarat miercuri ca sesizarea respectiva a fost "restituita petitionarului" pentru ca "nu indeplinea conditiile" prevazute de Codul de Procedura Penala (CPP).

"E in CPP, e o chestiune publica, modul in care trebuie sa arate un denunt. I-am explicat cum trebuie sa arate adresa de inaintare. Nu a mai revenit", a mai dezvaluit seful DIICOT, refuzand sa dea mai multe detalii.

La randul sau, Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP), a dezvaluit ca si spitalul condus de Patriciu Achimas Cadariu inainte de a fi numit ministru al Sanatatii ar fi avut contracte cu Hexi Pharma.

"Spitalul de oncologie Cluj, condus intre 2012 si 2015 de actualul ministru Achimas Cadariu, functiona cu dezinfectanti Hexi Pharma: 7 achizitii de produse ale Hexi Pharma au fost facute.

In loc sa trimita corpul de control la propriul spital, Institul Oncologic Cluj, Cadariu trimite corpul de control la cel mai important competitor al sau: Institutul Oncologic Bucuresti, pentru a distrage atentia si a distruge imaginea competitorilor", a postat pe Facebook Adrian Moraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dosar penal dezinfectanti spitale , #Parchet