Doina Gradea: "Imi exprim public speranta ca domnul deputat Bulai va fi deschis unui dialog constructiv cu SRTv"

Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 10:29
2344 citiri
Doina Gradea: "Imi exprim public speranta ca domnul deputat Bulai va fi deschis unui dialog constructiv cu SRTv"
Iulian Bulai si Doinea Gradea

Doina Gradea, presedintele director general al Televiziunii Romane, a transmis joi ca este de acord ca actualul cadru legislativ dupa care functioneaza institutia trebuie analizat si revizuit, insa critica absenta reprezentarii SRTv la dezbaterea organizata de deputatul Iulian Bulai miercuri si subliniaza ca "nu s-a incercat un demers de consultare a European Broadcasting Union".

Recenta dezbatere cu privire la situatia actuala si viitorul TVR, initiata de deputatul Iulian Bulai, presedinte al Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare din Camera Deputatilor, "s-a lansat intr-un mod cu totul aparte", a transmis joi presedinta televiziunii publice.

"Dincolo de absenta de la aceasta prima etapa a dezbaterii a oricarei reprezentari din partea SRTv, faptul ca nu s-a incercat niciun demers de consultare a European Broadcasting Union (EBU) nu poate decat sa imi starneasca uimirea. A nu implica cel mai important si reprezentativ organism european din domeniul Serviciilor Media Publice intr-o dezbatere de acest gen ridica o multitudine de semne de intrebare. Este surprinzator faptul ca domnul deputat Bulai pare a nu fi familiar cu uriasa expertiza si importanta capacitate de suport cu care EBU poate contribui la un demers de o asemenea complexitate, cum este reconsiderarea misiunii si destinului televiziunii publice din Romania".

Actualul cadru legislativ trebuie analizat si revizuit

Ea este de acord ca "actualul cadru legislativ trebuie analizat si revizuit, astfel incat sa permita dezvoltarea si optima pozitionare a TVR in peisajul media din Romania si din Europa".

"Acesta, insa, este atributul Parlamentului Romaniei, iar TVR nu poate - pentru moment - decat sa functioneze in deplinul respect al Legii 41/1994 si al tuturor celorlalte acte normative care guverneaza activitatea sa".

Ea a trimis si un fragment din Strategia EBU "Together" pentru perioada 2019 - 2021: "Independenta este una dintre cele mai presante provocari pentru Serviciile Media Publice pe multe dintre pietele nationale. Lipsa acestei independente, fie ea economica sau politica, influenteaza guvernanta membrilor nostri, ca si libertatea lor editoriala.

Acest lucru afecteaza nu doar capacitatea lor de a oferi servicii de calitate, dar distruge si increderea publicului. Fara incredere, niciun serviciu public nu isi poate indeplini misiunea sau genera valoare. Tocmai de aceea, calitatea si adecvarea reglementarilor si politicilor specifice, ca si climatul politic care afecteaza Serviciile Media Publice, sunt cruciale. Membrii nostri sunt incurajati sa isi sustina cauza si sa isi faca auzit punctul de vedere".

In incheierea comunicatului, Gradea a spus: "Imi exprim public speranta ca domnul deputat Bulai va fi deschis atat unui dialog constructiv cu SRTv, cat si unei largi consultari cu experti recunoscuti la nivel national si european, asa cum este EBU, in ceea ce priveste TVR si viitorul acesteia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Postul public de televiziune (TVR) a ieşit în pierdere financiară în anul 2023, potrivit raportului de activitate al instituţiei publice, depus recent la Parlament. Conform...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#iulian bulai, #DOINEA GRADEA, #TVR, #CNA, #Parlament, #comisia de cultura , #scandal