Doi romani au fost retinuti pentru trafic international de droguri

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 21:16
6071 citiri
Doi romani au fost retinuti pentru trafic international de droguri
Foto: Arhiva Ziare.com

Doi barbati suspectati de trafic international de droguri de risc si mare risc au fost retinuti de procurorii DIICOT si urmeaza a fi prezentati magistratilor cu propunere de arestare preventiva.

Ei sunt acuzati ca au coordonat transportul de cocaina, ketamina si cannabis intre diferite state din Europa, de la grupare fiind confiscate peste 50 de kilograme de cocaina. Alte zeci de persoane sunt cercetate in acelasi dosar in Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania si Belgia.

Negrea Marius-Viorel si Cociobea Alexandru au fost retinuti pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de droguri de risc si de mare risc.

In luna decembrie 2016, Negrea Marius Viorel a constituit un grup infractional organizat ce a actionat de pe teritoriul Romaniei, dar si din strainatate, pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc si de mare risc pana la destinatar, precum si predarea lor la destinatie, pentru a obtine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamina si cannabis) si de mare risc (cocaina).

"Din cercetari, a reiesit ca inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul gruparii, a avut legaturi cu furnizori de cocaina din America de Sud si cu clienti din Marea Britanie. Pentru transportul drogurilor era preferata ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folositi conducatori de autotrenuri cetateni romani, angajati la diverse companii de transport", anunta DIICOT.

Astfel, Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentantii acestora, a cantitatii de aproximativ 36 de kilograme cocaina si transportul catre destinatarii din Marea Britanie.

De asemenea, a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentantii acestora, a cantitatii de aproximativ 54 kilograme ketamina si transportul catre destinatarii din Marea Britanie.

S-a mai retinut de catre procurori ca Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport catre destinatarii din Marea Britanie, sens in care, conform intelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetateni romani, (cercetati de autoritatile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis.

"Inculpatul a coordonat transportul catre destinatarul din Germania, sens in care, conform intelegerii prealabile, doi soferi, cetateni romani, care au aderat la acest grup infractional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmand sa o transporte in Germania", spun procurorii DIICOT.

Fata de inculpatul Cociobea Alexandru s-a retinut ca in luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infractional organizat constituit in luna decembrie 2016 de catre inculpatii Negrea Marius-Viorel, Z. F. si altii, grup infractional organizat pe care l-a sprijinit prin actiunile sale de pe teritoriul Romaniei, dar si din strainatate.

"In luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetateni romani pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infractional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaina din Belgia in Marea Britanie), imprejurari in care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro) ", se arata in rechizitoriu.

In cadrul grupului infractional organizat, cu intentie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantitatii de aproximativ 21 kilograme cocaina, prin sprijinul acordat conducatorului unui autotren, cetatean roman, pentru a transporta din Olanda in Marea Britanie cantitatea de cocaina, insa pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritatile britanice (o echipa din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost gasita, in interiorul remorcii, disimulata in captuseala unei canapele, cantitatea de cocaina.

Cercetarile au fost initiate in luna februarie 2016, iar pentru documentarea activitatii infractionale a fost demarata o cooperare internationala, prin intermediul Eurojust si Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia si Olanda. Astfel, in aceeasi cauza, pentru documentarea activitatii infractionale, s-a actionat simultan in Germania, in Marea Britanie si in Olanda.

Actiunea desfasurata in Germania s-a finalizat cu retinerea a doi cetateni romani si a unui cetatean german, care i-au sprijinit in confectionarea de locuri destinate disimularii drogurilor in autoturisme.

In Marea Britanie a fost retinut un cetatean strain cu statut de refugiat care a asigurat distributia drogurilor in aceasta tara.

Autoritatile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetatean roman.

In Olanda, a fost efectuata o perchezitie solicitata de catre autoritatile romane, in baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot in acest caz, in cursul lunii mai 2017, autoritatile din Spania au arestat 17 persoane implicate in traficul de droguri de risc (canabis) si contrabanda cu tigari, membri ai aceleiasi grupari.

Pana la data actiunii, au fost capturate peste 200 de kilograme de canabis, 50 de kilograme de ketamina si 55 de kilograme de cocaina de catre autoritatile din Spania, Franta si Marea Britanie.

Inculpatii urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#romani traficanti droguri risc, #romani retinuti trafic droguri , #droguri