Doi arestati au invocat pandemia ca fie eliberati, dar instanta le-a respins cererea: Riscul infectarii este mai mic in penitenciar decat in libertate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 19 Martie 2020, ora 13:44
4022 citiri
Doi arestati au invocat pandemia ca fie eliberati, dar instanta le-a respins cererea: Riscul infectarii este mai mic in penitenciar decat in libertate
Foto: Arhiva Pixabay

Doi barbati trimisi in judecata pentru lipsire de libertate in mod ilegal si tulburare a ordinii si linistii publice, inchisi in Penitenciarul Gherla, au cerut judecatorilor revocarea masurii arestarii preventive si au solicitat sa fie judecati sub control judiciar.

Motivul principal: pandemia de coronavirus si riscul de infectare in penitenciar.

Procesul a fost deschis pe 12 martie la Judecatoria Gherla, iar cererea a fost respinsa de magistrati pe 16 martie. Sentinta poate fi contestata, potrivit portalului instantelor.

"Solicitam respectuos inlocuirea masurii arestarii preventive cu o masura mai blanda avand in vedere pandemia existenta pe toate continentele de boala coronavirus COVID 19, provenita de la coronavirus SARS-CoV-2.

Subsemnatii suntem inchisi in penitenciarul Gherla, unde exista 783 persoane private de libertate la care se mai adauga si functionarii din penitenciar apartinand Ministerul Justitiei.

Subsemnatii suntem inchisi pentru o fapta de gravitate de redusa intrucat ne- am impacat cu persoana vatamata, si aceasta la randui sufera din cauza faptului ca suntem arestati, suntem cumnati cu doamna PA (partea vatamata- n.red.), care solicita respectuos clementa din partea instantelor," se arata in cererea de chemare in judecata.

Cei doi recunosc acuzatiile si spun ca regreta faptele facute.

Avocat: Este suficient sa stranuti

Avocatul celor doi a incercat in zadar sa impresioneze instanta si chiar a facut trimitere la cazul Spitalului Gerota, pentru a arata dimensiunea pandemiei cu coronavirus.

In plus, aparatorul sustine ca daca angajatilor din penitenciare li s-a dat voie sa munceasca de acasa ar trebui si inculpatilor sa li se dea aceasta posibilitate si sa-si execute pedeapsa la domiciliu.

Detaliile au fost notate de grefier, in incheierea de sedinta din acest proces.

"Este posibil ca si in cadrul Penitenciarului Gherla sa fie deja raspandit acest coronavirus. Modul de raspandire a virusului este prin simpla comunicare. Este suficient sa stranuti si sa-ti duci mana la gura si sa contaminezi si alte persoane. Au fost infectate chiar si persoane din cadrul Ministerului de Interne.

Nu trebuie sa confundam acest coronavirus cu o banala raceala. In cursul acestui weekend s-au intors in tara persoane care trebuie sa execute mandate de executare.

Se spune ca acest virus este activ doar 14 zile. Nu este adevarat. Este activ 39 de zile. In cadrul penitenciarului nu se acorda nici o medicatie. Trebuie avut in vedere nu doar vorbitorul, ci si hainele pe care le poarta persoanele. Exista aceasta suspiciune. Daca se acorda posibilitatea angajatilor din cadrul institutiilor publice sa presteze munca de la domiciliu, atunci de ce nu s-ar da posibilitate si celor doi inculpati sa-si execute pedeapsa la domiciliu. Situatia reala pe care o traim le da dreptul celor doi inculpati sa stea si ei la domiciliu," spune avocatul.

Judecatori: Nu exista nicio legatura

Judecatorul a motivat decizia de respingere a revocarii masurii arestarii preventive prin faptul ca riscul infectarii cu coronavirus in penitenciar este mai mic decat daca ar circula in aer liber.

"Referitor la motivul invocat de inculpati, in sensul ca de la data arestarii acestora s-a declarat pandemia de coronavirus, instanta retine ca nu exista nicio legatura intre pandemia de coronavirus si starea de arest in care se afla inculpatii.

In subsidiar, se poate retine ca, din moment ce acestia se afla in penitenciar, riscul infectarii lor este mai mic decat daca ar circula liber. Este de notorietate ca bolile molipsitoare se raspandesc mai repede intre persoanele care circula dintr-un loc in altul decat in cazul celor care stau izolate," motiveaza Judecatoria Gherla.

Instanta: Respingem cererea

In legatura cu celalalt motiv invocat de catre inculpati, respectiv ca s-au impacat cu persoana vatamata, instanta a explicat ca, pentru infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, legea nu prevede posibilitatea impacarii.

"Inculpatii nu au indicat nicio imprejurare sau probe din care sa rezulte ca au incetat temeiurile care au determinat luarea masurii arestarii preventive. Instanta a verificat din oficiu probele aflate la dosar (varianta existenta in ECRIS) si a constatat ca nu au intervenit elemente noi care sa releve ca au incetat temeiurile care au determinat arestarea preventiva a inculpatului.

De asemenea, se constata ca nu au aparut imprejurari noi din care sa rezulte nelegalitatea arestarii.

Avand in vedere cele de mai sus, instanta constata ca cererile inculpatilor sunt neintemeiate, astfel ca se va respinge cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu o masura mai blanda, precum si cererea de revocare a masurii arestarii preventive," concluzioneaza judecatorii.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#coronavirus Gherla, #Gherla eliberare, #penitenciarul Gherla , #inchisoare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Iar alți-i amnistiază cu zecile de mii, tocmai de aia...
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
dar d-na Pintea de ce sta pe control judiciar ?...mai ales ca...