Doi ani de la violentele din 10 august 2018. Forte de ordine represive vs huligani: Cate dosare s-au deschis si in ce stadiu sunt

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 10 August 2020, ora 00:56
3281 citiri
Doi ani de la violentele din 10 august 2018. Forte de ordine represive vs huligani: Cate dosare s-au deschis si in ce stadiu sunt
Foto: Andreea Alexandru/ Hepta/ Mediafax

Violentele din 10 august 2018 din Piata Victoriei s-au soldat cu sute de plangeri penale la parchete, facute atat de protestatari, cat si de jandarmi. Doua dintre anchete s-au finalizat rapid si au ajuns pe masa judecatorilor. S-au dat si primele sentinte, cele mai multe cu suspendare.

Ancheta in cazul interventiei brutale a jandarmilor treneaza, insa, dupa ce cazul a fost preluat de DIICOT, o parte din acuzatii clasate, acum s-a cerut redeschiderea dosarului.

La doi ani de la protestul Diasporei din 10 august 2018, Ziare.com a analizat care este situatia anchetelor demarate de procurori in acest caz.

Un numar de 18 huligani violenti au fost trimisi in judecata, niciun jandarm nu a fost inculpat, in ciuda sutelor de plangeri facute de protestatarii pasnici, victime ale violentelor.

Dosarele din instanta

Doua dosare in care au fost cercetati 18 huligani, iar jandarmii sunt parti vatamate, au ajuns in instanta si au inceput procesele.

Rechizitoriile sunt semnate de procurori de la Parchetul Capitalei si Parchetul Judecatoriei Sectorului 1. Dosarele au fost solutionate mai rapid, deoarece in aceste cazuri au fost mai multe persoane arestate, iar probatoriul a fost administrat cu prioritate.

Este vorba de dosarele 33577/299/2018 si 33878/299/2018, aflate pe rolul instantelor. Unul dintre inculpati, Laurentiu Gabriel Ilie, este judecat in ambele dosare, pentru fapte similare. In ambele dosare, judecatorii au dat primele sentinte. Cazurile sunt in faza de apel.

Dosarul I: "Furtul pistolului"

Dosarul "Furtului pistolului", in care unul dintre protestatari a furat arma din dotare jandarmeritei Stefania Nistor, a fost primul caz care a ajuns in instanta, pe 29 noiembrie 2018. Un numar de 7 persoane sunt judecate in acest dosar instrumentat de Parchetul Capitalei.

Cinci persoane sunt judecate pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice: Laurentiu Gabriel Ilie, Claudiu Florentin Tanase, Tudor Alexandru Sutoiu, Ionut Liviu Cojoaca si Claudiu Mihai Dobre. Este vorba de barbatii care apar pe inregistrarile video lovindu-i pe jandarmii Stefania Nistor si Cristian Felega.

In acelasi dosar, Daniel Dumitru, tanarul care a furat pistolul Stefaniei Nistor, este judecat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, uz de arma si tulburarea ordinii si linistii publice. Amicul lui Daniel Dumitru, Mihail Gabriel Cristoloveanu, care a tras cu pistolul furat pe un camp, este judecat pentru uz de arma fara drept.

Imagine distribuita de politie in baza careia acesta a fost identificat - Foto: Politia Capitalei

Cei doi jandarmi care au fost loviti de huligani in timpul protestului din 10 august, Cristian Felega si Stefania Nistor, cer fiecare daune morale de 100.000 de euro agresorilor.

In acest caz, Judecatoria Sectorului 1 a condamnat sapte persoane la pedepse intre 1 an si 2 ani si 8 luni cu suspendare. Femeia jandarm Stefania Nistor trebuie sa primeasca daune morale de 10.000 de euro, potrivit sentintei, deoarece ar fi avut de suferit "nu doar fizic, ci si psihologic". Cazul a ajuns insa pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si are urmatorul termen de judecata pe 24 septembrie, potrivit portalului instantelor.

Iata motivarea Judecatoriei Sectorului 1- Dosarul 10 august: De ce agresorii trebuie sa-i plateasca daune morale de 10.000 de euro jandarmeritei Stefania

Dosarul II: "Huliganii"

Un numar de 12 persoane au fost trimise in judecata in cel de-al doilea dosar, al "Huliganilor", la sfarsitul anului 2018. Un dosar intrumentat de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Acuzatiile sunt de ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, dar unii dintre inculpati au si acuzatii de distrugere sau de port si folosirea fara drept de obiecte periculoase, respectiv o prastie cu bile.

Este vorba de: Ionut Mocanu, Bogdan - Marian Dinu, Adrian - Eugen Iordache, Daniel - Traian Somesan, Claudiu - Daniel Ticu, Ciprian - Valentin Velici, Georgian - Marian Voicu, Laurentiu - Gabriel Ilie (judecat si in primul dosar - n.red.), Mihai Stefan, Cosmin Nicusor Stroe, Stefania - Aura Badalan si Petru Alexandru Ciumas.

Cei mai multi inculpati au recunoscut acuzatiile, dar au incercat sa-si justifice faptele ca o forma de aparare fata de actiunile jandarmilor. O parte dintre acestia au refuzat sa faca declaratii, iar altii le-au negat.

la sfarsitul lunii iulie 2020, cei impplicati in acest caz au primit sentinte blande, cu suspendarea executarii pedepsei, de la magistratii Judecatoriei Sectorului 1. Decizia poate fi contestata cu apel.

Toti cei 12 inculpati au primit sentinte de pana la 3 ani de inchisoare. In cazul a 11 dintre acestia judecatorii executarea pedepsei a fost suspendata, iar o singura persoana trebuie sa execute pedeapsa in penitenciar- deoarece avea o sentinta veche.

Dupa ce sentinta este motivata, dosarul urmeaza sa ajunga la Curtea de Apel Bucuresti, care va da decizia definitiva in acest caz.

Citeste decizia Judecatoriei Sectorului 1- Dosarul 10 august: Huliganii din Piata Victoriei, judecati ca s-au batut cu jandarmii si au distrus cosurile de gunoi, au primit condamnari blande. Sentinta poate fi contestata

Disjungerea

O parte din ancheta, in care jandarmii sunt parti vatamate, este in continuare pe masa procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Ancheta este "in rem" si sunt efectuate cercetari pentru fapte de violenta: aproximativ 300 de fapte de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii si linistii publice etc.

Despre aceasta parte a anchetei, nici procurorii, dar nici politistii, nu au ai anuntat nimic de aproape doi ani.

Megadosarul sefilor Jandarmeriei

Megadosarul in care 560 de persoane sunt parti vatamate/parti civile si in care sunt cercetati mai multi sefi ai Jandarmeriei si ai Ministerului de Interne a fost deschis initial de procurorii militar, iar dupa 11 luni de ancheta a fost declinat la DIICOT.

O perioada in care au existat contre intre magistratii militari si Ministerul Afacerilor Interne privind intarzieri nepermise in declasificarea unor documente.

Decizia de a declina ancheta vine dupa Jandarmeria s-a plans ca actiunile manifestantilor, prin amploarea si modul de desfasurare, au fost de natura sa puna in pericol securitatea nationala. Acuzatiile: tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale. Aceasta infractiune atrage competenta DIICOT.

Ancheta in cazul sefilor Jandarmeriei a fost clasata de procurorul DIICOT Doru Stoica, dar a fost redeschisa de procurorul-sef DNA, Giorgiana Hosu.

Un magistrat de Camera Preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru data de 10 august, cererea procurorului-sef DIICOT, Giorgiana Hosu, de confirmare a ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea anchetei.

Practic, luni, 10 august, urmeaza sa aflam daca magistratii Curtii de Apel Bucuresti vor redeschide acest dosar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest 10 august, #Proteste 10 august, #Dosare 10 august , #protest Diaspora