Documentele recuperarii ziaristilor rapiti in Irak, declasificate? Ce spune SIE

Vineri, 07 August 2015, ora 17:44
6579 citiri
Documentele recuperarii ziaristilor rapiti in Irak, declasificate? Ce spune SIE
Foto: Ziare.com

Documentele Serviciului de Informatii Externe din actiunea de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate "secret de stat, nivelul strict secret", criteriile avute la clasificare "subzistand" si nefiind indeplinite conditiile declasificarii, a precizat, vineri, SIE.

"Documentele SIE din actiunea de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, in stricta conformitate cu prevederile legale, in speta Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) si g) si H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013).

Criteriile avute in vedere la clasificare subzista si in prezent, astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informatiilor", se spune in precizarile Serviciului de Informatii Externe (SIE), trimise agentiei Mediafax.

Basescu se apara in dosarul rapirii jurnalistilor in Irak: E un proces de harturire a unui fost presedinte (Video)

Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: "Activitatea Serviciului de Informatii Externe are caracter de secret de stat".

Legea 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) si g): "In categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la: f) activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala;g) mijloacele, metodele, tehnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii".

H.G.223/2013 se refera la aprobarea Listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe.

HG 585/2002 privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania prevede la articolul 20, alineatul (1): "Informatiile se declasifica daca: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica, ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare; c) a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege".

Traian Basescu, explicatii la instanta suprema despre rapirea jurnalistilor in Irak

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi, B1TV, ca ar "vrea" ca dosarul rapirii ziaristilor romani in Irak sa fie desecretizat, pentru a se vedea "o actiune stralucita a unui stat care si-a aparat cetatenii".

Intrebat daca crede ca dosarul va fi desecretizat de presedintele Klaus Iohannis, Traian Basescu a declarat: "Iohannis nu poate sa o faca, poate sa o faca SRI si SIE". De asemenea, fostul presedinte a precizat ca, in opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul rapirii jurnalistilor in Irak trebuie declasificat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmaririi penale in dosarul jurnalistilor romani rapiti in Irak la Judecatoria Sectorului 5, dupa ce a constatat ca fostul presedinte Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala.

Anterior, Basescu si co-presedintele PNL Vasile Blaga au fost citati la ICCJ in dosarul in care fostul senator Corneliu Vadim Tudor a depus plangere pe numele lor in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SIE documente jurnalisti rapiti, #documente jurnalisti rapiti Irak, #declasificare doasr jurnalisti rapiti Irak , #SIE