DOCUMENTE. CNSAS confirma oficial ca a cerut instantei sa constate ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii

Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:369279 citiri
DOCUMENTE. CNSAS confirma oficial ca a cerut instantei sa constate ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii
FOTO: InquamPhotos/Octav Ganea

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.

Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.

Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.

"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.

Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.

Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce Ziare.com a publicat, in exclusivitate, faptul ca membrii Colegiului CNSAS au aprobat, in 9 iunie, nota prin care institutia il acuza pe Mugur Isarescu de colaborare cu fosta Securitate, trimitand documentele in acest sens instantei.

In 15 iunie 2020, Ziare.com a publicat aceasta informatie in baza unui comunicat de presa postat pe site-ul CNSAS, in care, insa, erau prezentate doar date generale referitoare la functia lui Mugur Isarescu, fara a-i fi facut public numele. Mai multe surse din CSNAS au confirmat, la acea data, pentru Ziare.com, faptul ca documentul postat pe siteul cnsas.ro facea referire la Mugur Isarescu.

"Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta Colegiului din 9 iunie.

La momentul publicarii articolului din 15 iunie, Ziare.com l-a contactat pe purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Daniel Suciu, care a refuzat sa comenteze informatia. Ziare.com i-a cerut lui Daniel Suciu si un punct de vedere din partea sefului Bancii Nationale a Romaniei. Acest punct de vedere nu ne-a fost transmis nici pana la aceasta data.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News