Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

DNA a început urmărirea penală în rem în urma denunțului făcut pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin în scandalul documentului de partid trimis de la Guvern

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 13:25
4485 citiri
DNA a început urmărirea penală în rem în urma denunțului făcut pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin în scandalul documentului de partid trimis de la Guvern
Florin Cîțu, premierul Romaniei FOTO Facebook/ Florin Cîțu

Comunitatea Declic anunţă că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală in rem în urma denunţului depus, la sfârşitul lunii iulie, pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin, în scandalul legat de documentul de partid trimis de la Guvern.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Declic.

Conform sursei citate, ancheta DNA a pornit în urma denunţului înregistrat de Comunitatea Declic, după ce, în luna iulie, a apărut în spaţiul public un document cu antetul Guvernului României, dar care conţinea instrucţiuni privind campania pentru şefia PNL. Documentul era semnat de consiliera de stat de la acea vreme, Mioara Costin.

"Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului", a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic, citată în comunicat.

Potrivit Declic, "anunţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind începerea anchetei reprezintă o confirmare a faptului că procurorii au identificat, în denunţul Declic, existenţa unor indicii potrivit cărora ar fi fost săvârşită o infracţiune. Mai mult, se confirmă că denunţul depus îndeplineşte condiţiile de formă legale".

"În acest moment, procurorii DNA fac cercetări pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, şi instigare la abuz în serviciu, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1", mai scrie în comunicat.

Toate costurile privind analiza judiciară, formularea şi depunerea denunţului au fost acoperite din donaţiile membrilor Comunităţii Declic.

Comunitatea Declic a depus, în 30 iulie, la DNA, plângere penală la adresa premierului Florin Cîţu şi a fostei sale consiliere de stat Mioara Costin, în scandalul legat de documentul de partid trimis de la Guvern. ”Mioara Costin şi-a încălcat atribuţiile de serviciu”, a afirmat avocatul Toni Decean, care a adăugat că ”singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul”.

Numele Mioarei Costin, pe atunci consilier de stat din Cancelaria premierului, apare pe documentul trimis de la Guvern cu punctajul pentru campania internă din PNL.

Premierul Florin Cîţu declara, întrebat dacă a verificat dacă este real documentul, că nu poate comenta decât pe baza unor documente oficiale.

Prim-ministrul spunea că nu poate comenta documente editabile care apar în presă, chestionat despre semnătura electronică a Miorei Costin, şi afirma că în Guvern nu există semnături electronice pe documente.

Ulterior, Mioara Costin a demisionat, iar PSD a susţinut că acest lucru echivalează cu o recunoaştere oficială a culpei şi a transmis că se impune demararea unei anchete penale.

Premierul Florin Cîţu preciza că demisia Mioarei Costin din funcţia de consilier de stat nu este o recunoaştere a autenticităţii documentului. El explica şi că demisia acesteia a fost un act unilateral, iar Costin ”şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu impecabil în timpul cât era în serviciu”.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Florin Citu, #mioara costin, #DNA, #document , #DNA