Trei persoane trimise in judecata de DNA. Importau zahar, dar declarau in acte ca este sare. Care este prejudiciul adus la buget

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 17:332678 citiri
Trei persoane trimise in judecata de DNA. Importau zahar, dar declarau in acte ca este sare. Care este prejudiciul adus la buget
Au importat din Turcia zahar pe care l-au declarat la vama ca fiind sare

Trei persoane au fost trimise in judecata de DNA Ploiesti pentru ca au cauzat un prejudiciu de peste 7 milioane de lei, dupa ce au importat din Turcia zahar pe care l-au declarat la vama ca fiind sare.

Trei inculpati, dintre care doi, repezentanti ai unor societati comerciale, sunt acuzati de savarsirea mai multor infractiuni: folosire la Autoritatea Vamala a documentelor vamale comerciale falsificate, savarsite in forma autoratului, complicitati si instigarii.

"In perioada 2008 - 2009, in scopul sustragerii de la plata taxelor vamale si TVA, unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autoritatile vamale romane documente comerciale falsificate care atestau in mod nereal achizitia din Turcia, in numele a doua societati comerciale, a cantitatii totale de 3.199.137 kg sare iodata, cunoscand ca in realitate marfa importata era zahar tos. Aceasta, in conditiile in care taxele vamale pentru sare sunt substantial mai mici (de peste 20 de ori mai mici) decat cele pentru zahar", potrivit DNA.
Potrivit anchetatorilor, acelasi om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat, in sensul ca acela ar fi ascuns adevarata natura a marfurilor importate, prin prezentarea de probe de sare autoritatilor sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia, inlocuirea fizica a documentelor ce insoteau transporturile de zahar cu documente false care atestau importul de sare, inlocuirea fizica in mijloacele de transport a zaharului importat cu sare iodata ce a fost prezentata organelor vamale pentru vamuire (activitate desfasurata pe raza comunelor Sintesti, judetul Ilfov, Paulesti si Bucov, judetul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor doua societati comerciale).

In acest fel, cei trei inculpati au produs bugetului de stat un prejudiciu in valoare totala de 7.105.248 lei suma cu care Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Ploiesti s-a constituit parte civila in cauza.

Procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin unuia dintre inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.