DNA, obligata sa finalizeze cercetarile intr-un dosar in care sunt vizati Ghita, cumnatul lui Ponta si familia Cosma

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 15:13
6055 citiri
DNA, obligata sa finalizeze cercetarile intr-un dosar in care sunt vizati Ghita, cumnatul lui Ponta si familia Cosma
Foto: Arhiva Ziare.com

Tribunalul Prahova a dispus ca procurorii DNA sa decida in privinta unei cauze pe care o instrumenteaza din anul 2014, masura fiind luata dupa ce unul dintre inculpatii in acest dosar s-a adresat instantei de judecata printr-o contestatie privind durata procesului penal.

In acest dosar sunt implicati omul de afaceri Cristian Hertanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, dar si fostul deputat Vlad Cosma si tatal acestuia, Mircea Cosma, fost presedinte al Consiliului Judetean Prahova, si Sebastian Ghita.

"Admite contestatia privind durata procesului penal, formulata de contestatorul-inculpat Dragan Ilie Florin, in dosarul nr. 218/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti (inregistrat sub nr. 252/P/2018 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie Bucuresti - Sectia de Combatere a Coruptiei), in contradictoriu cu intimatii-inculpati Hertanu Iulian Cristian, Ciorba Vladimir Razvan, Coman Mihai Marian, Munteanu Liviu, Cosma Mircea, Cosma Vlad Alexandru, Ghita Sebastian Aurelian, Roman Iuliu Virgiliu.

Stabileste termen pana la care procurorul sa rezolve cauza potrivit art. 327 C.pr.pen., la data de 31.03.2019", au decis judecatorii de la Tribunalul Prahova, dupa ce unul dintre inculpati a facut o contestatie privind durata anchetei.

Masura dispusa de instanta de judecata nu este supusa niciunei cai de atac.

Dosarul prin care inculpatul din acest dosar a contestat durata mare a urmaririi penale a fost deschis la Tribunalul Prahova in luna iunie a acestui an, iar instanta s-a pronuntat dupa trei amanari.

Dosarul in care judecatorii au dispus ca procurorul de caz din DNA sa decida asupra spetei este cunoscut opiniei publice sub denumirea dosarul Hidro Prahova si a fost una dintre cele mai cunoscute cauze instrumentate de DNA Ploiesti.

In acest dosar, anchetatorii il acuza pe cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Cristian Hertanu, a carui firma a castigat un contract pentru extinderea retelei de canalizare a orasului Comarnic, din judetul Prahova, de fraudarea de fonduri europene, in timp ce fostul deputat Sebastian Ghita, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma si fiul acestuia din urma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, sunt acuzati de infractiunea de sprijinire a unui grup infractional organizat.

Procurorii DNA Ploiesti sustin ca presedintele CJ Prahova si cei doi fosti parlamentari prahoveni din partea PSD, Sebastian Ghita si Vlad Cosma, s-au folosit de influenta pe care o au asupra conducerii SC Hidro Prahova SA, firma detinuta de Consiliul Judetean Prahova, pentru ca firma cumnatului lui Ponta sa poata frauda fonduri europene.

Din aceasta speta au fost disjunse mai multe alte dosare, in care unii dintre cei implicati au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei in instanta.

Astfel, fostul director al Hidro Prahova Dumitru Pantea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, in urma unui acord de recunoastere incheiat cu procurorii DNA dupa ce a recunoscut ca a luat mita peste 50.000 de lei pentru a favoriza o firma sa castige o licitatie si sa obtina solutii favorabile de la instantele de judecata si de la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor in sensul mentinerii rezultatului initial al licitatiei.

Intr-un alt dosar, fostul manager al unui proiect pe fonduri europene derulat de Hidro Prahova, Ionut Ionescu, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, tot in baza unui acord de recunoastere incheiat cu procurorii DNA.

Procurorul care a instrumentat initial dosarul Hidro Prahova este Lucian Onea, fostul sef al DNA Ploiesti, in prezent suspendat din magistratura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#DNA dosar Hidro Prahova , #DNA