DNA: MCV constata un bilant impresionant de rezolvare a cazurilor de coruptie si atrage atentia asupra atacurilor puternice indreptate impotriva magistratilor

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 17:17
3744 citiri
DNA: MCV constata un bilant impresionant de rezolvare a cazurilor de coruptie si atrage atentia asupra atacurilor puternice indreptate impotriva magistratilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Raportul Comisiei Europene realizat in cadrul monitorizarii MCV constata un "bilant impresionant" in ceea ce priveste rezolvarea cazurilor de coruptie la nivel mediu si inalt si recomanda mentinerea eforturilor institutiilor judiciare in acest sens, se subliniaza intr-un comunicat al DNA.

Reactia DNA vine la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a facut public raportul pe justitie, referitor la tara noastra.

In comunicatul DNA sunt punctate principalele aspecte mentionate in raport cu privire la activitatea procurorilor anticoruptie.

"Raportul atrage atentia asupra atacurilor puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni, definindu-le drept 'o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie' si noteaza ca, in 2016, au devenit deosebit de intense atacurile impotriva Directiei Nationale Anticoruptie", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, in raport sunt mentionate si "modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunilor de coruptie", facandu-se referire directa la ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, puncteaza comunicatul DNA.

Printre altele, DNA subliniaza ca raportul Comisiei Europene constata faptul ca bilantul combaterii coruptiei la nivel inalt este "solid", atat in ce ceea ce priveste investigatiile, cat si rezultatele in instante.

In plus, s-a remarcat faptul ca in ultimii ani "s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie".

"Raportul califica acest bilant, mentinut constant in 2016, drept un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare. Cu toate acestea, constata ca repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza, totodata, ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace", subliniaza DNA.

De asemenea, Comisia Europeana mai constata existenta unor atacuri "orientate direct catre magistrati in mod individual", iar acestea "risca sa submineze increderea opiniei publice in ansamblul sistemului judiciar si, eventual, sa intimideze diferitii magistrati".

Totodata, raportul MCV insista ca "legislatia anticoruptie trebuie sa se aplice tuturor in mod egal si la toate nivelurile" si constata ca Parlamentul continua sa blocheze dosare prin refuzurile de a se ridica imunitatea parlamentara in anumite cazuri.

In acest caz, in raport se recomanda "adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie."

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA raport MCV 2017 , #MCV