Mașină de lux cumpărată de Poliția Locală, folosită exclusiv de fostul primar din Alba Iulia. Cum s-a ajuns să fie acuzat un simplu șofer

Autor:N.G.
Marti, 10 August 2021, ora 03:406130 citiri
Mașină de lux cumpărată de Poliția Locală, folosită exclusiv de fostul primar din Alba Iulia. Cum s-a ajuns să fie acuzat un simplu șofer
Mașina cumpărată de Poliția Locală, transferată pentru a fi utilizată de primar

Abuz în serviciu, luare și dare de mită, deturnare de fonduri, delapidare și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Acestea sunt infracțiunile pentru care au fost realizate timp de aproape de doi ani cercetări la DNA Alba Iulia cu privire la modul în care o autospecială a Poliției Locale Alba Iulia a ajuns să fie utilizată după cumpărare de către fostul primar Mircea Hava, în prezent europarlamentar.

Mașina a fost achiziționată în 2014, a costat peste 70.000 de euro și era dotată cu girofar, flash-uri, sirenă și stație de comunicații. Imediat după achiziție, autovehiculul a fost transferat la serviciul de specialitate din Primăria Alba Iulia fiind utilizat exclusiv de către primarul de atunci Mircea Hava.

Aceste mergea peste tot, atât în țară cât și în străinătate, inclusiv în concediu, cu autoturismul VW Touareg cu numărul AB 10 WPA, cumpărat de Poliția Locală.

Clasări și disjungeri la DNA


În 28 mai 2019, DNA Alba Iulia a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de abuz în serviciu, luare și dare de mită, respectiv a a disjuns și a trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba părțile din dosar referitoare la infracțiunile de delapidare, deturnare de fonduri și cea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Procurorul din cadrul DNA s-a bazat la clasare pe concluziile raportului Curții de Conturi, potrivit cărora neutilizarea autovehiculului în scopul pentru care a fost achiziționat și transferul dotărilor aferente (rampă luminoasă și acustică, stație portabilă) pe alte autovehicule se pot circumscrie comiterii infracțiunilor de delapidare și deturnare de fonduri.


Fostul primar Mircea Hava, în prezent europarlamentar

Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a clasat infracțiunea de deturnare de fonduri și a transmis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru continuarea cercetărilor cu privire la celelalte două infracțiuni. Procurorii de aici au descoperit și o altă faptă de delapidare, în legătură cu modul în care a fost decontat consumul de carburant, vizat fiind șoferul fostului primar, O. Ioan. Inițial s-a renunțat la urmărire penală, dar ordonanța procurorului a fost desființată în instanță.

Potrivit anchetatorilor, în patru ani, angajatul Primăriei Alba Iulia a cumpărat pe banii primăriei aproape 800 de litri de motorină, dar nu a putut justifica consumul de carburant și a prejudiciat instituţia cu 4.410 lei. Bărbatul a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Probe insuficiente prezentate de procuror


În 26 iulie 2021, Judecătoria Alba Iulia a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, considerând că angajatul instituției nu a recunoscut clar fapta de delapidare. ”(...) Se constată că poziția inculpatului din faza de urmărire penală nu echivalează cu o poziție de recunoaștere a comiterii faptei, iar recunoașterea faptei la care face referire procurorul în acord este una ipotetică, sub condiția considerării faptei ca fiind una de natură penală, inculpatul considerând că în realitate, nu a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”, se precizează în hotărârea instanței.

Șoferul a precizat, inițial, că fapta sa nu este de o asemenea gravitate întrucât să atragă sancțiuni, fiind vorba mai mult de o neglijență în păstrarea bonurilor.Parchetul a contestat hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.