DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 10:38
7871 citiri
DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

Judecatorul Stan Mustata, arestat preventiv pentru luare de mita si trafic de influenta, discuta cu mai multi complici ai sai despre solutionarea unor dosare, posibilii clienti si banii ceruti intr-un apartament din Colentina, modul de operare al gruparii infractionale fiind foarte bine pus la punct, sustin anchetatorii.

Apartamentul apartine lui Ion Boraciu, prietenul judecatorului, in prezent urmarit penal in acelasi dosar.

Judecatorul primise o cheie pentru a putea avea acces oricand avea nevoie sa faca asemenea aranjamente, scrie Romania Libera, citand referatul procurorilor DNA.

Gruparea infractionala era formata din judecatorul Stan Mustata, grefierul Mariana Curea si intermediarii Ion Boraciu si Florian Alexandru. Ei au fost monitorizati audio-video ambiental de SRI, in perioada octombrie 2013-aprilie 2014.

Sentintele judecatorului Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti au capatat o importanta deosebita dupa intrarea in vigoare a noilor coduri penale, cand ele au devenit definitive si executorii, pentru ca dosarele nu mai ajung la Inalta Curte.

Cum functiona reteaua

Dupa ce judecatorul si grefiera alegeau un posibil client din sistemul ECRIS, unde sunt inscrise toate informatiile necesare (inclusiv domiciliul, numele avocatilor etc.), se stabilea modul de abordare si suma ce urma sa fie ceruta in functie de gravitatea cazului si de numarul de ani de inchisoare ce urmau a fi anulati.

Cel care racola clientii era Florian Alexandru, un apropiat al clanului Camatarilor. Sumele cerute drept mita erau stabilite in functie de "valoarea de piata" a avocatului clientului, reiese din probele aflate la dosar.

"Uite, ma, aici, PANTELIMON, ai fost si la asta cumva? PANTELIMON! Str....I. A dat cu cutitu', tentativa la omor deosebit de grav... LINCAN ION! Si are avocat tare, n-am mai notat avocatul. Deci are bani. I-a dat patru ani cu suspendare sub supraveghere si ii ramane asa", discuta judecatorul cu Florian Alexandru, dupa cum arata una dintre interceptari.

Ulterior era contactat potentialul client, rudele sau avocatul acestuia, pentru negocierea sumei finale si a sentintei, scrie sursa citata, prezentand fragmente din referatul DNA.

Astfel, intalnirile aveau loc aproape zilnic in apartamentul lui Ion Boraciu din cartierul bucurestean Colentina. Modul de comunicare era conspirat, se evitau telefoanele mobile. Anchetatorii spun ca banii erau incasati, de obicei, de Florin Alexandru, sumele fiind apoi impartite egal sau in functie de contributia fiecaruia.

Pentru ca gruparii criminale i se dusese vestea ca poate aranja dosare inclusiv la alte complete de judecata, erau si clienti care veneau singuri sa ceara aranjarea cazurilor lor.

Grefiera era cea care se ocupa de aflarea emiterii unor posibile mandate de interceptare. De frica lor si a monitorizarilor ambientale, gruparea pusese la punct un mod de lucru. Astfel, pentru a bruia eventualele interceptari, in baia apartamentului organizat ca birou se intra fara telefoane mobile, iar judecatorul Stan Mustata tragea apa de la closet din cand in cand. Cu toate acestea, tehnica audio-video montata de SRI a inregistrat cu acuratete toate intalnirile.

Dan Voiculescu cere procurorului general sa ancheteze DNA in cazul judecatorului Mustata

Cum se purtau discutiile

Romania Libera publica fragmente de interceptari din care reiese ca Mihai Stoica a fost obligat de judecatorul Stan Mustata sa-i dea mita pentru anularea condamnarii sale la trei ani si jumatate inchisoare cu executare, primita in dosarul Transferurilor.

Mustata i-a cerut lui Stoica sume cuprinse intre 50.000 si 30.000 (fara precizarea valutei) si apoi de la sume incepand cu valoarea maxima de 500 de milioane de lei, cererea fiind transmisa prin avocata lui Stoica, "o blonda". Stan Mustata a dat asigurari ca il "rezolva". Pentru ca Meme Stoica a refuzat, zicand ca legea e oricum de partea lui, judecatorul s-a infuriat.

Suspect in dosarul judecatorului Mustata: Mancam si beam in apartamentul din Colentina

Conform interceptarilor aflate la dosar, judecatorul Stan Mustata avea un adevarat mercurial. O achitare pentru o infractiune de "milioane" costa "10.000 - 20.000 ", in timp ce pentru un inculpat condamnat la 6 ani, mita era mai mare, "30 de bulioane", adica 30.000 de euro.

"In data de 15.04.2014, BORACIU Ion a discutat si cu MUSTATA Stan despre cauza penala anterior mentionata: 'Baiatu' lui vinerea, care a zis ca e la..... [neinteligibil]...', 'sase ani', judecatorul fiind informat cu privire la situatia dosarului 'A, e la alea doua femei, da'., 'Care n-a facut recurs si avea dreptul la recurs'. BORACIU Ion a incercat sa ofere date suplimentare: 'Nu stiu, avem numarul in, in dosar. Acela trebuie rezolvat. Luam treizeci de bulioane si... [neinteligibil]...', moment in care a fost mustrat de judecator, pentru a vorbi mai incet: 'Sst!'. Cu toate acestea, BORACIU Ion a continuat: 'Pai, nu? Macar cate cinci mii de fiecare. Ai numarul. Ala trebuie rezolvat. Luam treizeci de bulioane si... [neinteligibil]... dai la aia zece-cinspe mii si... [neinteligibil]... E, ma, corect?', fiind completat de MUSTATA Stan: 'Asta e, ma, RADU ADRIAN IONESCU...'", se arata in referatul procurorilor cu propunere de arestare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#judecator Stan Mustata baie, #Stan Mustata arestat, #judecator Voiculescu arestat , #justitie