DNA: Cu banii negri din afacerea gunoaielor din Constanta au fost cumparate masini de lux si apartamente la malul Marii Negre

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:09
39251 citiri
DNA: Cu banii negri din afacerea gunoaielor din Constanta au fost cumparate masini de lux si apartamente la malul Marii Negre
Foto: Pixabay (Arhiva)

Chirii pentru autoturisme de lux sau masini de gunoi, cheltuieli familiale pentru studii in Elvetia, plata unor servicii IT fictive, achizitia unor studii scumpe copiate de pe internet sunt o parte din metodele prin care s-ar fi facut evaziune fiscala la societatea Polaris M Holding, trimisa in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala. Un caz denumit de mass-media Polaris II.

Dosarul a fost trimis saptamana trecuta pe masa judecatorilor de la Tribunalul Constanta. In acelasi caz mai sunt trimisi in judecata doi asociati ai companiei Polaris M Holding, sotii Eduard si Monica Maria Martin, si administratorul societatii Marcel Banaga.

Putina istorie, pentru a intelege mai bine acest dosar. Compania Polaris M Holding a fost pusa pe picioare in 1999 de fostul prefect al Constantei in perioada lui Adrian Nastase, Gheorghe Martin (2002-2005), si de fratele sau, Dumitru Martin.

Gheorghe Martin a murit, in februarie 2020, la varsta de 71 ani, in urma unei afectiuni medicale. Pe de alta parte, Dumitru Martin (58 de ani) a fost condamnat, in aprilie 2017, de la 13 ani de inchisoare in SUA, dupa ce a fost gasit vinovat ca a mituit un ofiter american pentru un contract, de 10 milioane dolari, cu baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu.

Eduard Martin (43 de ani) este fiul lui Gheorghe Martin. El a fost timp de trei mandate (2004-2016) deputat din partea PSD. Mass-media l-a alintat pe fostul parlamentar cu denumiri ca "Printul gunoiului" sau "Deputatul cu Lamborghini".

In declaratia de interese din 2016, Eduard Martin a notat ca a incheiat peste 1.000 de contracte cu institutii ale statului sau companii care au capital de stat.

In octombrie 2017, cand a explodat ancheta in acest caz, Martin si Banaga au fost arestati preventiv timp de aproximativ doua luni. Ei au declarat atunci, in fata magistratilor, ca sunt nevinovati in acest caz.

Filiera PSD a spagilor

Intr-un alt dosar, denumit de mass-media Polaris I, Eduard Martin a fost acuzat oficial de DNA, in 2015, ca in 2008 l-ar fi mituit cu 7 milioane de euro pe fostul primar Radu Mazare (PSD). In schimbul banilor, Polaris ar fi castigat licitatia organizata de Primaria Constanta pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract incheiat pe 25 de ani, la un pret total de aproximativ 335 milioane de euro. O suma uriasa pentru un oras cum este Constanta!

Polaris I se afla pe rolul inaltei Curti, iar in prima instanta s-au dat pedepse grele: fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, a fost condamnat la 9 ani si 10 luni de inchisoare. In acelasi dosar, milionarul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare, iar fostul deputat PSD Eduard Martin la 5 ani si 6 luni de inchisoare.

Practic, Polaris incasa sume uriase de la Primaria Constanta, in jur de 1 milion de euro lunar, in vreme ce cheltuielile pentru salubrizarea orasului erau mult mai mici.

"In aceste conditii, in perioada 2006-2017, asociatii societatii Polaris M Holding au conceput un plan infractional prin care sa isi insuseasca sume de bani din patrimoniul societatii Polaris M Holding, prin intermediul unor relatii contractuale fictive cu 7 societati pe care le controlau," explica procurorii.

Datele din articol sunt din rechizitoriul DNA emis in acest caz.

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, cei trei inculpati din acest dosar ar fi decis sa inregistreze in contabilitatea societatii cheltuieli fictive prin care sa diminueze valoarea obligatiilor Polaris catre bugetul de stat si, totodata, sa transfere din firma sume importante de bani, pe care cei doi asociati sa si le insuseasca ulterior.

Cheltuielile fictive inregistrate ar fi vizat presupuse achizitii de studii si consultanta ori presupuse plati ale unor chirii pentru masini, utilaje si imobile.

"Prin aceste activitati societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat in suma totala de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 de lei TVA si 13.665.460,50 de lei impozit pe profit).

De asemenea, urmare a acelorasi demersuri, cei doi asociati in cadrul SC Polaris M Holding SRL si-ar fi insusit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizand 62.535.751 lei," acuza DNA.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 109.366.887,90 de lei.

Foto: Camera Deputatilor

Taxe de scolarizare la "Scoala Regilor"

Procurorul de caz precizeaza ca banii platiti in plus de locuitorii orasului Constanta si de primarie pentru salubrizare ca urmare a unor tarife supraevaluate au avut ca destinatie finala, pe de o parte, finantarea televiziunii Neptun TV- aflata in prezent in faliment, "care promova imaginea primarului Radu Mazare", si, pe de alta parte, finantarea unui complex hotelier, achizitia de apartamente si autoturisme de lux pentru asociatii Polaris M Holding, plata cheltuielilor de scolarizare ale celor doi copii ai lui Dumitru Martin, care invatau la "Institut le Rosey" din Rolle (Elvetia), supranumita "Scoala Regilor", precum si retrageri de numerar.

"Asadar, taxa de salubrizare platita de toti locuitorii municipiului Constanta nu era menita sa acopere exclusiv costurile cu acest serviciu (salarii, combustibil, masini, etc.), ci si sa finanteze o televiziune, un hotel, sa se achizitioneze apartamente pe malul marii sau autoturisme de lux, ori sa se plateasca cheltuieli de scolarizare in Elvetia," concluzioneaza procurorul DNA.

Anchetatorii arata ca sefii Polaris incercau sa faca cheltuieli cat mai mari deductibile din profit pentru ca astfel baza de calcul a impozitului pe profit datorat bugetului de stat sa fie cat mai mica. Achizitile s-ar fi facut de la firme apropiate familiei Martin.

In cazul unei acuzatii, Polaris si-a vandut catre societatile din holding o parte din utilajele de salubrizare, 60 de camioane si autoturisme, pe care ulterior le-a inchiriat.

Polaris a platit pentru chiria acestora o suma de peste 10 de ori mai mare decat pretul vanzarii. Totul a fost scriptic, utilajele nu au parasit nicio clipa garajele Polaris. "Dupa vanzarea lor si inchiriere, ele au continuat sa fie folosite in acelasi mod ca inainte, diferenta fiind ca exista un alt proprietar", a explicat, la DNA, responsabilul cu parcul auto al societatii Polaris.

"In acest mod asociatii care controlau cele patru societati si-au insusit in mod nelegal sume importante din patrimoniul Polaris M Holding, cu alte cuvinte delapidand patrimoniul acestei societati; totodata, a fost creat un sistem evazionist, in care scopul a fost ca, prin crearea unei aparente de legalitate, sa se inregistreze cheltuieli fictive in contabilitatea societatii Polaris M Holding," precizeaza procurorii.

Au "salvat" complexul hotelier

De exemplu, una dintre firmele folosite in aceasta afacere, a utilajelor inchiriate catre Polaris, Martin Trucks, il avea ca asociat pe Dumitru Martin. Din banii incasati o parte au fost retrasi in numerar, au fost facute transferuri interbancare sau plati catre birouri notariale, avocati, executori etc.

Suma de 3.262.500 de lei a fost transferata catre societatea Mistral Voyage, detinuta de sotii Dumitru Martin si Corina Martin, intrase in insolventa, care risca sa piarda activul sau cel mai valoros, respectiv un complex turistic in Moeciu. Practic, Dumitru Martin a hotarat sa foloseasca o parte din banii incasati de societatea Martin Trucks de la societatea Polaris pentru plata acestui credit.

Platile efectuate catre Mistral Voyage SRL au avut la baza un contract de inchiriere incheiat la data de 1 iunie 2014, conform caruia aceasta, in reorganizare judiciara, in calitate de locator, a inchiriat societatii Martin Trucks SRL, in calitate de chirias, activul amplasat in judetul Brasov, localitatea Moeciu, reprezentand complex turistic si restaurant amplasat pe un teren in suprafata de 5.755 mp. Chiria lunara a fost stabilita prin contract la suma de 5 euro/ mp, valoarea totala a chiriei fiind de 32.000 lei/luna.

Afacerea cu inchirierea masinilor

Inchirierea de autoturisme a fost o alta modalitate prin care asociatii Polaris si-ar fi insusit sume importante din patrimoniul acestei societati, prin transferul in patrimoniul societatilor afiliate, cu titlul de chirie.

Practic, societatea inchiria autoturisme de lux la un pret exorbitant de la o firma de casa. Este vorba de un Jaguar, inchiriat pentru 250 de euro/zi, Audi A6, inchiriat cu 120 de euro/zi, Mercedes Benz CL3, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, BMW M6, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, Range Rover, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, sau Mercedes S, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi.

Procurorii DNA atrag atentia ca este evident ca in acest caz, inchirierea nu a avut un scop economic, "nefiind de natura sa ajute la imbunatatirea si eficientizarea prestarii serviciilor de curatenie."

Autoturismele erau folosite de directorii companiei. "Imi amintesc de un Lamborghini, folosit de Martin Eduard Stelian", a explicat, la DNA, un angajat de la Polaris.

Chirie pentru un Ford Fiesta: 70.000 de euro

Elocvent este cazul autoturismului Jaguar, care a fost folosit de asociatii Polaris, dar pentru care societatea compania a platit chirie suma totala de 457.746 de lei.

Mai mult, uneori chiria achitata de societatea Polaris depaseste cu mult valoarea de achizitie a acelui autoturism. Spre exemplu, in cazul unui contract de subinchiriere pentru un autoturism Ford Fiesta Trend 1.4, la pretul de 45 euro/zi fara TVA, Polaris a inregistrat in contabilitate in perioada 2011-2017 un numar de 73 facturi fiscale emise de o societate implicata in acest circuit, in valoare totala de 286.459,15 lei, TVA inclus - asadar peste 70.000 de euro.

"Faptul ca in activitatea de salubrizare (colectare si transport gunoi menajer si curatenie stradala), care facea obiectul principal de activitate al societatii Polaris M Holding, nu este necesara folosirea unor autoturisme de tip Jaguar, Lamborghini sau Mercedes este evident, nefiind necesare probe suplimentare.

Inregistrarea acestor facturi in contabilitatea Polaris M Holding a avut ca scop atat sustragerea acestei societati de la plata obligatiilor catre stat, cat si insusirea de catre asociati din patrimoniul acestei societati a unor sume importante de bani, transferate in conturile societatilor afiliate cu titlul de chirie pentru autoturisme," explica DNA.

DNA: Sumele de bani au fost transferate zilnic

Procurorul anticoruptie care a realizat ancheta in acest caz precizeaza ca din conturile societatii Polaris M Holding au fost transferate zilnic sume de bani catre conturile societatilor afiliate, uneori si de mai multe ori pe zi.

"Aceeasi este concluzia si in cazul infractiunii de evaziune fiscala: avand in vedere ca au fost inregistrate in total 1.795 de facturi fiscale fictive, in raport de cele 250 de zile lucratoare pe an, rezulta o frecventa zilnica sau la doua zile," explica acesta.

In perioada in care a fost parlamentar, presa relata "aventurile" lui Eduard Martin.

Foto: Captura Ziare.com

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#DNA coruptie, #DNA evaziune fiscala, #DNA Eduard Martin, #DNA polaris , #DNA