DNA acuza: Rasdaq, paravan pentru tranzactiile neloiale din Loteria II

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 22:33 2796 citiri

George Copos si Camelia Voiculescu ar fi aranjat operatiuni bursiere neloiale intre firmele pe care le detineau, folosind piata Rasdaq, pentru delistarea societatii Ana Imep, se arata in rechizitoriul DNA in dosarul Loteria II.

Procurorii DNA o acuza pe Camelia Voiculescu de manipularea pietei de capital pe motiv ca firmele sale si ale lui George Copos au facut tranzactii pe piata Rasdaq, folosindu-se de informatii confidentiale.

Toata afacerea a fost centrata pe actiunile SC Ana Imep SA. Astfel, sustin procurorii, s-a urmarit obtinerea unei participatii de peste 90% la SC Ana Imep SA (tranzactionata pe piata nereglementata Rasdaq), care sa permita delistarea societatii de la bursa.

Copos Gheorghe era actionar majoritar al SC Ana Grup SA Bucuresti, firma ce detine toate partile sociale ale persoanei juridice afiliate Banwell Limited cu sediul in Nicosia, Cipru, ce are o participatie de 70% la SC Ana Imep SA Pitesti, judetul Arges.

Astfel, se urmarea ca intreg controlul asupra societatii Ana Imep sa fie detinut de invinuiti, fara ca societatea sa mai fie listata la bursa si fara sa se mai faca o oferta publica de preluare, etapa obligatorie inaintea delistarii.

Anchetatorii arata ca, in acest context, Dan Voiculescu a fost cel care i-a indus lui Copos ideea de a delista Ana Imep de la bursa si i-a recomandat sa cumpere actiunile Ana Imep "in ideea unei actiuni concertate".

Copos ar fi fost ajutat de Camelia Voiculescu pentru evitarea derularii unei oferte publice obligatorii pe bursa, care ar fi dus la marirea pretului actiunilor.

Asadar, fiica liderului PC Dan Voiculescu e acuzata de anchetatori ca a "actionat concertat la solicitarea invinuitului Sorin Pantis si, impreuna cu Gheorghe Copos, Niculae Ghinea si Giulio-Giuzepe Roza, in scopul de a mentine la un nivel artificial pretul de tranzactionare a emitentului SC Ana Imep, de a evita derularea ofertei publice obligatorii, prin dobandirea unei dispozitii majoritare absolute a acesteia de peste 75% si de a-l delista ulterior".

Procurorii mai arata ca George Copos, cu 2.350.000 lei, bani imprumutati de la Grivco, grup de firme controlat de familia Voiculescu, ar fi finantat achizitia de catre acelasi Grivco a unui pachet de actiuni la Ana Imep, care ulterior i-au fost cesionate pentru 2.480.000 lei.

De asemenea, anchetatorii sustin ca fiica lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, a incercat sa paseze responsabilitatea faptelor sale pe seama fostului ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, si ale directorului Rombell Securities, Gheoghe Nicolae, "sustinand ca ei sunt cei care s-au ocupat efectiv de actiunile Ana Imep si au fost implicati in initierea si negocierea vanzarii actiunilor".

Totusi, procurorii sunt de acord cu versiunea Cameliei Voiculescu in ceea ce il priveste pe Sorin Pantis, motivand in rechizitoriu ca el a fost cel care a semnat personal cinci contracte de imprumut fara dobanda, incheiate de Grivco si George Copos, precum si contractul in baza caruia actiunile cumparate i-au fost ulterior concesionate lui Copos.

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, va incepe pe 22 ianuarie la Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a fixat acest termen dupa ce, pe 29 decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei trei - alaturi de alte zece persoane - fiind acuzati de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Asa cum spunea fosta deputata Irina Loghin...
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Actul I : Băse trage mîţa de coadă ![Dan Voiculescu a avut ideea de a delista Ana Imep de la bursa - VEZI suveica Grivco]