DNA a deschis 33 de dosare penale pe durata starii de urgenta si spune ca sunt vizate persoane cu "functii importante"

Joi, 21 Mai 2020, ora 15:21
5968 citiri
DNA a deschis 33 de dosare penale pe durata starii de urgenta si spune ca sunt vizate persoane cu "functii importante"
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) instrumenteaza 33 de dosare deschise pe durata starii de urgenta, prejudiciul reclamat ridicandu-se la cateva sute de milioane de lei.

Procurorul-sef al DNA, Crin Nicu Bologa, a precizat ca sunt vizate "persoane importante" din institutiile cu rol in achizitiile de echipamente si materiale sanitare.

Totodata, el a precizat ca in perioada celor doua luni ale starii de urgenta activitatea institutiei a fost redusa.

"Cu toate aceste limitari, colegii nostri au fost in permanenta prompti in a deschide si desfasura anchete in cazurile urgente si in cele prevazute de decretele privind instituirea starii de urgenta si anume cauzele in care au fost dispuse masuri preventive, cauzele in care au fost organizate actiuni de flagrant, cauzele in care exista pericolul disparitiei probelor si cauzele penale legate de pandemia de generata de coronavirus.

In legatura cu aceasta ultima categorie de dosare penale, precizam ca sunt doua tipuri de infractiuni: infractiuni savarsite de catre faptuitor profitand de starea de urgenta si infractiuni in legatura cu limitarea si prevenirea raspandirii coronavirusului. Din prima categorie fac parte infractiunile surprinse in flagrant in perioada starii de urgenta, unde inculpatii au savarsit faptele solicitand sume de bani in numerar, crezand probabil ca DNA nu functioneaza in aceasta perioada.

Infractiunile din acest dosare au avut ca obiect pretinderea sau primirea unor sume de bani cuprinse intre cateva zeci de mii de euro si peste un milion de euro. In ceea ce priveste desfasurarea actiunilor operative, am avut si sprijinul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Crin Nicu Bologa.

Potrivit acestuia, 33 de dosare au fost deschise pe durata pandemiei.

"In a doua categorie de dosare, in legatura cu pandemia provocata de coronavirus, va aduc la cunostinta, la DNA sunt inregistrate 33 de dosare penale din care in 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. (...) Ca tipologii de anchete privind pandemia, mentionam: incalcarea prevederilor legale pentru organizarea, derularea unor contracte de achizitii publice directe, a unor echipamente de protectie: masti, viziere, combinezoane, izolete si alte materiale.

De asemenea, achizitionarea de masti medicinale neconforme, considerate periculoase si interzise in Uniunea Europeana, stabilirea centrelor de carantina si repartizarea persoanelor in centrele de carantina. Atragem atentia ca tratamentul penal al fraudelor in achizitiile publice pe timpul starii de urgenta are anumite limite inerente generate de derogarile de la procedura achizitiilor publice stabilite de lege", a mai declarat Bologa.

Procurorul-sef al DNA a precizat ca faptele de coruptie nu sunt vanate de care procurori.

"In ciuda limitarilor legate ocazionate de starea de urgenta, trebuie subliniat ca orice fapta de coruptie: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, conflict de interese in legatura cu aceste achizitii, abuzul in serviciu atunci cand au fost incalcate dispozitii legale, sunt si raman fapte penale, iar DNA acorda maxim de atentie sesizarilor si desfasoara anchete conform legii.

Noi nu vanam fapte de coruptie ca sa bifam statistici, sa ne creasca numarul de dosare sau sa impiedicam eforturile statului in lupta cu raspandirea virusului, ci exact impotriva. Vrem sa ne asiguram ca aceste eforturi ale statului, ale sectorului sanitar isi ating scopul si ca bugetul public nu este risipit, sifonat in buzunarele celor corupti", a mai afirmat Crin Nicu Bologa.

Acesta a precizat, raspunzand unor intrebari, ca prejudiciile reclamate in aceste dosare se ridica la cateva sute de milioane de lei, fiind vizate "persoane importante" din institutiile cu rol in achizitionarea de materiale sanitare si echipamente.

Dosarele vizeaza acgititii de bunuri neconforme si la preturi supraevaluate.

Bologa a precizat ca fiind in derulare anchete penale, nu poate oferi detalii suplimentare.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#DNA dosare penale achizitii, #DNA dosare stare urgenta , #DNA