Discutii la Pentagon despre participarea Romaniei la scutul antiracheta

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 11:42 1665 citiri
Foto: MAE

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu s-a intalnit vineri, la Washington, cu adjunctul asistentului secretarului apararii, James Townsend, discutiile concentrandu-se asupra stadiului in care se afla proiectul de participare a Romaniei la sistemul de aparare antiracheta al SUA.

James Townsend a multumit pentru modul in care s-a desfasurat procesul de negocieri privind Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania, informeaza MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat, in context, ca "escala in portul Constanta a navei USS Monterey (7-8 iunie 2011) reprezinta o buna oportunitate pentru cetatenii si autoritatile romane, inclusiv pentru reprezentantii autoritatilor locale din judetul Olt, unde se afla unitatea militara Deveselu, de a lua contact cu elementele concrete de punere in aplicare ale sistemului american de abordare adaptiva in etape a apararii antiracheta in Europa".

Cei doi intelocutori au abordat si evolutiile privind crearea sistemului NATO antiracheta, in contextul apropiatei reuniuni a ministrilor apararii ai Aliantei de saptamana viitoare.

Totodata, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la derularea proiectului privind tranzitul din si spre teatrul de operatii din Afganistan, prin aeroportul si portul Constanta, a trupelor si echipamentelor americane.

Vizita la Washington a secretarului de stat Bogdan Aurescu (3-6 iunie) survine pe fondul unor contacte bilaterale sustinute, de nivel, care reflecta nivelul ridicat al Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, potrivit MAE.

Pe aceasta linie se inscrie si recenta vizita in Romania, la 3-4 mai 2011, a subsecretarului de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Tauscher, cand a fost anuntata public locatia amplasarii elementelor sistemului american antiracheta si a fost finalizat, la nivel de experti, textul Acordului, precum si vizita, la inceputul lunii mai, la Washington, a secretarului de stat pentru afaceri globale Doru Costea, arata Ministerul de Externe.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News