Directorul SRI: Vocea Rusiei, influenta doar din cauza noastra. Nu ne iubesc prea mult politicienii

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:424139 citiri
Directorul SRI: Vocea Rusiei, influenta doar din cauza noastra. Nu ne iubesc prea mult politicienii
Foto:Arhiva

Directorul SRI, George Maior, crede ca Romania trebuie sa aiba puterea de a discuta de pe picior de egalitate cu Rusia. Acesta subliniaza faptul ca site-ul Vocea Rusiei a devenit influent doar din cauza importantei care i s-a dat pe plan intern.

"Romania trebuie sa aiba forta de a-si extrage puterea adecvata unor discutii de pe picior de egalitate cu Rusia, putere pe care si-o poate extrage doar din apartenenta la NATO si la UE.

Eu cred ca este important sa se stie acest lucru; pe de alta parte, trebuie sa fim atenti si la state, pe care nu vreau sa le numesc, dar care se afla la estul Romaniei, unde exista preocupari de a cunoaste in profunzime ceea ce se intampla aici, de a incerca anumite exercitii de influentare a unor dinamici din statele din zona. Incercam sa contracaram astfel de fenomene", a declarat directorul SRI intr-un amplu interviu acordat pentru Romania Libera.

De altfel, acesta a admis si ca recentele evenimente de la Chisinau care au culminat cu criza actuala ar putea fi influentate si de factori externi.

"Intotdeauna au existat interese din state estice cu privire la ceea ce se intampla in Moldova, dar sunt si probleme serioase in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau, pornind de la felul in care anumite mecanisme statale functioneaza acolo. Eu sper ca elitele moldovene sa continue pe acest drum bun spre UE, in mod solidar si unit", a afirmat acesta.

D.Dungaciu: La Chisinau cutitele au fost scoase. R. Moldova cade de pe harta Interviu Ziare.com

In context, George Maior a fost intrebat despre influenta pe care a capatat-o site-ul Vocea Rusiei inca din timpul suspendarii lui Traian Basescu.

"Cred ca l-am facut noi mai influent in plan intern decat este el din punct de vedere al calitatii.(...)Exista libertatea de exprimare a mass-media si, va garantez, noi l-am facut mai influent decat putea fi. Am fi mai intelepti daca am fi mai retinuti in comunicarea pe acest palier", a declarat directorul SRI.

In ceea ce priveste declaratiile facute de deputatul PSD Sebastian Ghita, potrivit caruia exista mai multe persoane in politica si afaceri care au relatii cu Rusia, George Maior a spus ca nu doreste sa comenteze declaratiile unor politicieni, in schimb s-a referit la atacurile pe care acestia le-au lansat in ultimele zile la adresa SRI.

"Eu am vazut ca un fost ofiter de Securitate (Ioan Niculae, n.red,) si un membru al Parlamentului care a fost informator al Securitatii (Sorin Rosca Stanescu, n.red.) au vrut sa atraga serviciul intr-o disputa bazata pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cat de incapabila este Securitatea sa inteleaga dinamica lumii contemporane si ceea ce se intampla, atat economic, cat si politic.

Am fost dezamagit sa vad unele comentarii care incercau sa amestece lucrurile, fara sa faca o departajare neta in ceea ce inseamna Serviciul Roman de Informatii fata de fosta Securitate. SRI este o institutie care nu are la baza o ideologie, ci doar un sistem de valori democratice, iar faptul ca asemenea oameni incearca sa vorbeasca de politie politica, tocmai ei, care au lucrat pentru politia politica a regimului comunist, arata o incapacitate intelectuala de a intelege lucrurile, dar si un interes fata de propria agenda", a declarat George Maior, refuzand sa dea nume, dar precizand ca "se vede cu ochiul liber" faptul ca astfel de oameni urmaresc interese politice si economice atunci cand ataca SRI.

De altfel, scandalul a inceput dupa ce, saptamana trecuta, la Comisia SRI, a fost prezentat un raport in care se insista asupra securitatii energetice si asupra coruptiei la nivel strategic.

"Poate ca multi sunt suparati pe noi fiindca in ultimii ani Serviciul a ingradit foarte mult marja aceasta de operare la 'nivel strategic', indiferent de coloratura guvernelor, de apartenenta politica a personajelor. Nu ne iubesc prea mult politicienii, dar bine ca ne iubeste populatia, care are incredere in SRI in proportie de peste 50 la suta, deci ceva s-a detectat la nivelul simtului comun in privinta felului in care actioneaza Serviciul", a mai declarat George Maior.

Intrebat de ce crede ca aceste critici sau atacuri la adresa SRI s-au declansat chiar in acest moment, acesta a raspuns: "Probabil ca exista centre de putere care vad in perspectiva si incearca sa-si traseze culoare spre viitor, vizand 2014, si crezand ca fie pot intimida SRI, fie il pot orienta spre a se implica intr-o batalie politica foarte ampla. Spre deosebire de ei, SRI are o singura preocupare, cea a securitatii nationale, si nu ne impresioneaza nici un miliardar care vorbeste intr-un anumit fel despre Serviciu, nici un parlamentar care ne critica".

Pe de alta parte, rugat sa comenteze faptul ca in ultimul raport MCV se mentioneaza faptul ca anumite televiziuni fac presiuni asupra sistemului juridic, George Maior a declarat: "Exista uneori institutii supuse unor campanii mediatice, ceea ce le obliga sa-si aloce mai multa energie pentru a raspunde unor atacuri decat pentru ceea ce trebuie sa faca: ma refer la sistemul judecatoresc, dar si la SRI. Va dau un exemplu: este perfect legitim sa existe o investigatie jurnalistica asupra presupuselor inchisori CIA, problema e cui foloseste; datorita acestor investigatii putem fi mult mai expusi din punct de vedere al pericolului terorist despre care vorbim. Diverse organizatii iau de bune aceste emisiuni si capteaza aceasta posibilitate, iar Romania devine mai interesanta pentru ei decat era inainte".

Totodata, in ceea ce priveste declaratiile ministrului bulgar de Interne, potrivit carora doi dintre suspectii atacului terorist de la Burgas s-au refugiat in Romania, George Maior a sustinut "Conform investigatiilor SRI, nu exista nici un indiciu care sa poata arata ca de pe teritoriul Romaniei s-au facut pregatiri sau au existat contacte in legatura cu atentatul terorist de la Burgas", a declarat directorul SRI, completand ca "exista in acest moment tratative si schimburi de informatii cu anumite state pentru adancirea investigatiilor in legatura cu cei doi suspecti".

Directorul SRI a mai afirmat ca exclude probabilitatea unui atac terorist in Romania pe termen scurt.

George Maior a facut cateva referiri si la elementele scutului antiracheta amplasate la Deveselu. Directorul SRI a spus ca "programul agreat continua in etapele de planificare stabilite initial si sunt inclusiv semnale explicite din acest punct de vedere".

In achimb, acesta a parut sa admita ca unele evolutii ale politicii interne ar putea afecta derularea acestui proiect.

"In Romania este stabilitate, si de aici pornim. Evident ca evolutii imprevizibile pot afecta acest lucru, dar nu vorbim despre acest gen de posibilitati", a declarat George Maior.