Diplomat roman, retinut in Rusia

Luni, 16 August 2010, ora 18:10
9401 citiri
Diplomat roman, retinut in Rusia

Un diplomat roman de rang inalt, Gabriel Grecu, a fost retinut, luni, in Rusia, pentru ca ar fi incercat sa obtina informatii din domeniul militar.

Diplomatul roman a fost declarat persona non grata si trebuie sa paraseasca Rusia in 48 de ore, a anuntat ulterior agentia rusa Ria Novosti.

Ministerul de Externe rus a reclamat, pe canale diplomatice, activitatea lui Grecu, incompatibila cu statutul sau diplomatic, catre partea romana, potrivit serviciului secret rus FSB.

Diplomatul roman acuzat de spionaj in Rusia, platit si de o firma de medicamente

Agentul secret roman, care lucra sub acoperire la Ambasada Romaniei in Rusia, a fost prins in flagrant in Moscova in timp ce incerca sa obtina informatii secrete cu privire la aparare, de la un cetatean rus, potrivit agentiei Interfax, care citeaza serviciile secrete ruse, FSB.

Asupra romanului s-au gasit echipamente de spionaj, care "demonstreaza activitatea sa ostila impotriva Rusiei", mai anunta FSB, adaugand ca va demara o ancheta in acest caz.

Surse oficiale de la Bucuresti au confirmat, luni, pentru Mediafax, arestarea, la Moscova, a lui Gabriel Grecu, secretar I in cadrul ambasadei Romaniei in Rusia si au precizat ca vor reveni cu informatii.

Diplomatul Gabriel Grecu a fost eliberat si se afla la Ambasada Romaniei la Moscova

Potrivit surselor citate, diplomatul ar fi fost arestat pentru implicare in furnizare de informatii secrete. Raspunsul oficial al Ministerului de Externe a fost insa ca nu comenteaza informatiile aparute in presa rusa.

Diplomatul roman acuzat de spionaj in Rusia, platit si de o firma de medicamente

Analistul politic Bogdan Chireac a declarat, luni, la Realitatea TV, ca cel mai probabil diplomatul va fi expulzat.

"In mod normal, aceasta situatie ar fi fost rezolvata in spatele usilor inchise. Rusia da o lovitura de imagine Romaniei, prin acest incident", a spus Bogan Chireac.

Scandaluri de spionaj la Moscova din ultimii ani

Expulzarea secretarului I al Ambasadei Romaniei in Rusia, Gabriel Grecu, sub acuzatia de spionaj, intervine dupa o serie de scandaluri de spionaj ce au implicat Rusia.

Luna trecuta, Rusia a eliberat si predat SUA patru spioni, iar SUA au predat Rusiei zece spioni, in cel mai mare astfel de schimb de la Razboiul Rece incoace, aminteste NewsIn.

In iulie, intr-o fosta membra a Pactului de la Varsovia, Cehia, iese la lumina un caz de presupus spionaj in beneficiul Rusiei. Acest scandal ar fi fost la originea demiterii in ultimele luni a trei generali cehi.

Un alt scandal de amvergura a fost cel al asasinarii la Londra, in noiembrie 2006, a fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu. In legatura cu acest asasinat, Marea Britanie a cerut sa-i fie predat suspectul Andrei Lugovoi, fost membru KGB, dar Rusia a refuzat.

Gestul a dus la o tensionare majora a relatiilor Rusia-Marea Britanie, ce a implicat, printre altele, expulzari de ambele parti. Patru diplomati rusi au fost expulzati din Marea Britanie.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a acuzat un britanic, prezentat drept diplomat la Tallinn si ofiter al serviciilor speciale britanice, ca a incercat sa recruteze un agent rus prin intermediul lui Aleksandr Litvinenko, fostul spion rus ucis in noiembrie 2006. De asemenea, Moscova a inchis birouri regionale ale British Council.

In ianuarie 2006, un scandal in care sunt reunite toate elementele unui roman de spionaj obliga Marea Britanie sa recheme de urgenta cativa diplomati detasati la Moscova. Serviciile speciale ruse afirma ca au demascat viramente importante de bani catre unele ONG-uri ruse si patru "spioni" britanici care beneficiaza de statut diplomatic.

Potrivit FSB (fostul KGB), spionii serviciilor secrete britanice ar fi plasat la Moscova mai multe "pietre" care incorporeaza o tehnologie ce permite obtinerea de informatii secrete trimise la distanta de agentii rusi.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#diplomat roman retinut, #diplomat roman Rusia, #diplomat retinut Rusia , #diplomat
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Ponta e patriot îl dăm la schimb pe "PROSTĂNAC"