Diaconescu, despre aportul Romaniei la securitatea si cooperarea europeana: "A avut o experienta foarte serioasa, inclusiv din perspectiva polico-diplomatica"

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 17:25
2160 citiri
Diaconescu, despre aportul Romaniei la securitatea si cooperarea europeana: "A avut o experienta foarte serioasa, inclusiv din perspectiva polico-diplomatica"
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe FOTO Facebook/Cristian Diaconescu

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, propus pentru ocuparea functiei de secretar general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), sustine ca Romania

a avut o experienta foarte serioasa, inclusiv din perspectiva politico-diplomatica, in ceea ce priveste cooperarea regionala.

El a subliniat ca functia de secretar general al OSCE este una internationala, perspectiva din care se poate discuta despe aportul pe care Romania il poate aduce la acest nivel.

"Este o functie internationala si din aceasta perspectiva este vorba de aportul pe care Romania il poate aduce la nivel international. Nu discutam de o chestiune de reprezentare sau de beneficiu national", a punctat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a detaliat modul in care tara noastra isi poate aduce aportul la nivelul OSCE.

"Pe de o parte, consta in modul in care se sustine dialogul, modul in care experienta romaneasca va conta in ceea ce priveste valorile care sunt impartasite in OSCE si, nu in ultimul rand, experienta Romaniei in ceea ce priveste cooperarea regionala. Practic, OSCE este una dintre cele mai mari organizatii regionale, iar Romania, de-a lungul anilor, a avut o experienta foarte serioasa, inclusiv din perspectiva politico-diplomatica, in ceea ce priveste cooperarea regionala. Ma refer la Organizatia de Securitate si Cooperare la Marea Neagra, fosta Organizatie de Cooperare din Sud-Estul Europei, Initiativa Central-Europeana, Uniunea Europei Occidentale. Au fost scheme de cooperare regionala in care Romania a avut un rol semnificativ. Deci, avem o experienta din acest punct de vedere si evident Romania doreste sa o puna la dispozitia intregului spatiu OSCE", a indicat Diaconescu.

Potrivit acestuia, OSCE este o organizatie multidimensionala din punct de vedere al domeniilor.

"Discutam despre chestiuni de securitate, probleme economice si de mediu si dimensiune umanitara. In al doilea rand, este o organizatie care uneste la masa negocierii spatiul Euro-Atlantic si spatiul Euro-Asiatic, zona de aplicare de la Vancouver la Vladivostok, si are in procesul de implementare o serie de acorduri si tratate, mai ales in controlul armamentelor conventionale si a masurilor de crestere a increderii si securitatii, care au fost convenite imediat dupa terminarea Razboiului Rece", a mentionat Diaconescu.

El a spus ca desemnarea secretarului general al OSCE (functie pentru care mai candideaza Helga Maria Schmid, secretar general in exercitiu al Serviciului European pentru Actiune Externa, propusa de Germania - n.r.) va avea loc la inceputul lunii decembrie, act ce va fi formalizat de Consiliul Ministerial al OSCE.

OSCE este o organizatie internationala pentru securitate. Se concentreaza asupra prevenirii conflictelor, administrarii crizelor si reconstructiei post-conflictuale. Este formata din 57 de tari participante din Europa, Mediterana, Caucaz, Asia Centrala si America de Nord, acoperind spatiul emisferei nordice de la Vancouver la Vladivostok.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac sub centură la Simona Halep: ”S-o anunțe cineva. Țara aia unde a avut ea domiciliul când era mai mică...”
Atac sub centură la Simona Halep: ”S-o anunțe cineva. Țara aia unde a avut ea domiciliul când era mai mică...”
Din cauza unei afecțiuni medicale, Simona Halep a ratat meciul pe care echipa României l-a susținut la finalul săptămânii trecute cu Ucraina, în competiţia Billie Jean King Cup. În...
Un fotbalist cu aproape 50 de selecții pentru Belgia s-a accidentat grav și nu va juca împotriva României la Euro
Un fotbalist cu aproape 50 de selecții pentru Belgia s-a accidentat grav și nu va juca împotriva României la Euro
Thorgan Hazard, mijlocaşul lui Anderlecht, s-a accidentat grav la genunchi duminică şi nu va mai juca în acest sezon, a anunţat clubul din Bruxelles luni, într-un comunicat de presă....
#Cristian Diaconescu, #Romania, #cooperare, #OSCE , #eveniment