Dezvoltatorul Cathedral Plaza a dat in judecata Romania la CEDO

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 13:45
2612 citiri
Dezvoltatorul Cathedral Plaza a dat in judecata Romania la CEDO

Dezvoltatorul cladirii Cathedral Plaza din Capitala, Millennium Building Development, a dat in judecata Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ca urmare a deciziilor Curtii de Apel Suceava care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a imobilului.

Potrivit reprezentantilor Millennium Building Development, in plangerea si solicitarea de solutionare in procedura de urgenta, se mentioneaza ca deciziile Curtii de Apel Suceava "violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil".

Millennium arata, in plangerea inaintata la CEDO, ca a construit cladirea de 18 etaje de langa Catedrala Sf. Iosif in baza unei autorizatii de constructie valabile, confirmata printr-o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila.

"Amintim ca proiectul Cathedral Plaza a fost autorizat de catre Primaria Sectorului 1 la 24 februarie 2006, iar constructia cladirii a inceput in martie 2006. Dupa derularea mai multor proceduri in instante referitoare la valabilitatea autorizatiei de constructie obtinuta de Millenium, Curtea de Apel Ploiesti a respins, pe 25 iunie 2009, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, cererea Arhiepiscopului romano-catolic de la Catedrala Sf. Iosif de anulare a autorizatiei de constructie. Ca urmare, lucrarile de constructie la proiectul Cathedral Plaza au fost finalizate in octombrie 2010", precizeaza reprezentantii dezvoltatorului.

Cu toate acestea, spun cei de la Millennium, arhiepiscopul romano-catolic a formulat o cerere de revizuire a deciziei instantei de la Ploiesti, care era definitiva si irevocabila. In mod cu totul surprinzator, Curtea de Apel Suceava a nesocotit ceea ce, conform legii romane, constituie o decizia definitiva si irevocabila si a anulat autorizatia de constructie a cladirii. Cererea formulata de Millenium pentru anularea acestei decizii a Curtii de Apel Suceava a fost respinsa de aceeasi Curte de Apel Suceava pe 11 Iulie 2011.

"Anularea autorizatiei de constructie dupa ce cladirea a fost finalizata echivaleaza cu exproprierea imobilului care a fost construit in baza unei autorizatii valide, lucru confirmat printr-o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila. Aceasta imixtiune in drepturile de proprietate privata nu se intemeiaza pe interesul general sau public, ci pe o disputa sterila referitoare la autoritatea competenta sa emita autorizatia de constructie si pe interpretarea unor legi incoerente.

Printre autoritatile publice care si-au dat initial acordul cu privire la eliberarea autorizatiei de constructie si au considerat ca edificarea acestui imobil este in acord cu interesul public, se numara primarul Sectorului 1, primarul general al Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ministrul Culturii si ministrul Transporturilor", sustin reprezentantii dezvoltatorului.

Un scandal de cativa ani

Cladirea Cathedral Plaza este motivul unui scandal vechi de cativa ani intre Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si Millennium Building Development.

Proiectul de constructie a Cathedral Plaza a inceput in 1998 pentru o cladire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, avand 18 etaje, parter si patru niveluri subterane.

Controversele legate de cladire au aparut dupa ce arhiepiscopul Ioan Robu, care isi daduse initial acordul pentru proiect, a anuntat ca nu mai este de acord cu acesta. Incepand cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a trimis numeroase scrisori si a facut diverse sesizari catre organele in masura sa opreasca aceasta constructie.

La inceputul lunii octombrie 2009, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat ca institutia pe care o conduce are o culpa acumulata in timp, ca urmare a cedarii la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, cladire a carei construire nu ar fi fost posibila fara insistentele arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci ca, in mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif, iar acum cere cu aceeasi insistenta daramarea ei. Paleologu mai spunea ca nu intelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire si care acum arunca piatra in actualul ministru al Culturii. "La vremea cand se decidea avizul de construire a cladirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, intr-o scrisoare adresata ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, insa, nu absolva statul de responsabilitate", a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Potrivit reprezentantilor dezvoltatorului, forma actuala a constructiei Cathedral Plaza se datoreaza chiar arhiepiscopului, care a agreat si chiar a laudat solutia arhitecturala aleasa in urma solicitarilor sale imperative.

La 28 octombrie 2010, a fost incheiat procesul-verbal de receptie a cladirii Cathedral Plaza, imobilul intrand astfel in domeniul public.

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#Cathedral Plaza proces CEDO, #Romania proces CEDO Cathedral Plaza , #CEDO