Deutsche Welle: Dupa George Friedman

Joi, 23 Mai 2013, ora 16:59 1330 citiri

Vizita la Bucuresti a analistului american George Friedman a fost un prilej de a dinamita toate presupozitiile neverificate ale gandirii geostrategice romanesti.

Analizele lui George Friedman, fondatorul agentiei Stratfor si principalul ei animator, au provocat nu doar un frison de emotie geopolitica, dar si cateva replici consistente. Este remarcabil mai ales textul lui Valentin Naumescu ("Stratfor, Rusia si puterea simbolurilor", Contributors.ro) in ceea ce priveste ponderea aspectului simbolic in reglarea raporturilor de putere, scrie Deutsche Welle.

George Friedman spusese la Bucuresti cu o bruschete care a socat inclusiv pe reprezentantii mediilor oficiale, ca scutul antiracheta nu are nicio utilitate defensiva reala si ca este doar un simbol. Or, profesorul de relatii internationale de la Cluj a cautat sa recupereze importanta proiectului de la Deveselu, argumentand ca "puterea insasi este simbolica" de vreme ce "bataliile" pentru diverse cauze se castiga sau se pierd de regula pe fronturi simbolice".

Citeste mai mult despre Dupa George Friedman pe Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News