Detaliile din spatele demisiei agentului Romaniei la CEDO, acuzat ca l-a favorizat pe Liviu Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 21 August 2019, ora 20:25
17566 citiri
Detaliile din spatele demisiei agentului Romaniei la CEDO, acuzat ca l-a favorizat pe Liviu Dragnea
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de secretar de stat, avocatul Viorel Mocanu, a avut unul dintre cele mai scurte mandate la sefia acestei institutii: 6 luni. Dar nu lipsit de controverse.

Viorel Mocanu a fost numit in aceasta functie pe 12 februarie, iar miercuri a fost eliberat din functie, la cerere. Avocatul si-a depus demisia inca din 14 august.

Viorel Mocanu ocupa anterior functia de consilier onorific al ministrului Sanatatii pe relatii externe, functie in care a fost numit in octombrie 2018. Anterior, Mocanu a fost aparatorul unor inculpati/VIP-uri precum Sorin Oprescu, Rovana Plumb (dosarul Belina), Oana Zavoranu sau Florin Salam.

Avocatul a aparut la mai multe evenimente alaturi de Sorina Pintea, inclusiv la vizita Papei sau la cel mai recent congres PSD (foto) .

Mocanu, in spatele Sorinei Pintea, la Sumuleu

Sursa: Facebook/Eugen Teodorovici

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Extern (MAE) au explicat pentru Ziare.com ca reprosurile aduse de sefii ministerului vizeaza dosarul in care Liviu Dragnea a dat in judecata Romania, iar Viorel Mocanu a pus concluzii in defavoarea Romaniei.

"I s-a reprosat ca prin aceste concluzii s-ar fi decredibilizat in fata judecatorilor CEDO", explica sursele citate.

Asta si in contextul in care DNA a solicitat de la Agentul guvernamental pentru CEDO mai multe documente oficiale, in cazul anchetei privind favorizarea lui Liviu Dragnea in timpul procesului de la CEDO: "Un caz fara precedent in istoria Curtii."

Plangeri si demisii

In plus, mai multi angajati din cadrul Agentului guvernamental pentru CEDO au facut mai multe sesizari la MAE, inca de pe timpul mandatului lui Teodor Melescanu, si la corpul de control al ministerului, privind mai multe probleme din activitatea institutiei.

"Totusi, Melescanu nu a luat nicio masura in cazul lui Mocanu. S-a ajuns in situatia in care o parte dintre angajati chiar au parasit institutia, din cauza modului neprofesionist in care se lucra," explica sursele citate.

Situatia s-a schimbat dupa remanierea lui Teodor Melescanu, care a fost inlocuit cu Ramona Manescu.

Vin sentintele

Potrivit surselor citate, demisia agentul guvernamental pentru CEDO vine intr-un moment in care magistratii europeni trebuie sa se pronunte in mai multe dosare in care mai multe persoane au dat in judecata Romania pe conditiile de detentie din penitenciare.

Cel mai probabil, in aceste dosare verdictele vor fi fi in defavoarea Romaniei, arata sursele MAE.

De ce?

"Autoritatile romane nu au luat masurile necesare remedierii acestor probleme. In aprilie 2017, Romania a fost condamnata intr-o hotarare -pilot, Rezmires si altii contra Romana, care are ca obiect supraagomerarea centrelor de detentie si conditiile necorespunzatoare de detentie. Autoritatile din Romania si-au luat angajamentul in fata Comitetului de Ministri al Consiliului Europei sa rezolve aceste probleme, dar in realitate nu au facut mare lucru", explica sursele MAE.

Dupa decizia pilot, fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, s-a angajat cu un plan sa faca mari lucruri, dar nu s-a facut nimic de amploare, iar cele doua penitenciare sunt inca in faza de proiecte.

Legea recursului compensatoriu promovata de coalitia PSD si ALDE nu a rezolvat aceasta situatie, cea mai mare parte dintre recidivistii eliberati au revenit in penitenciare.

"De asta ne vor veni foarte multe noi cauze repetitive si condamnarile implicite. Ramane de vazut daca Mocanu a informat aceste lucruri autoritatilor europene," explica sursele citate.

Situatia din penitenciare

Potrivit unui studiu APADOR-CH, publicat la sfarsitul luni iunie, Planul de masuri este un angajament al Romaniei ca in perioada 2018-2024 va moderniza 1.351 de locuri de cazare in penitenciare si va construi 8.095 de locuri noi.

In acelasi plan, Guvernul s-a angajat sa amenajeze 1.596 de locuri noi in aresturi si sa modernizeze 187 din cele existente.

In 2019, cifrele arata ca Guvernul a facut: 70 de locuri noi de detentie, a modernizat 282 de locuri existente si a facut 0 demersuri pentru construirea celor doua penitenciare noi promise, explica APADOR-CH.

Potrivit ONG-ului, gradul de ocupare a penitenciarelor se mentine constant la 111% in 2019, desi prin Legea recursului compensatoriu au fost eliberati 14.402 detinuti in perioada 2017-2019.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Viorel Mocanu Pintea, #Viorel Mocanu demisia CEDO, #Viorel Mocanu Dragnea, #Viorel Mocanu agent guvernamental , #CEDO