Despre Deveselu, sfericitatea Pamantului si teoria numerelor mari (Opinii)

Marti, 10 Mai 2011, ora 20:37
4475 citiri
Despre Deveselu, sfericitatea Pamantului si teoria numerelor mari (Opinii)

Anuntul oficial privind instalarea principalei facilitati a sistemului antiracheta al SUA la Deveselu, in judetul Olt, a prilejuit lansarea de catre Ministerul rus de Externe, presedintii Comisiilor de politica externa si aparare din Duma de Stat, deja celebrul ambasador al Rusiei la NATO si, nu in ultimul rand, de catre distinsi reprezentanti ai societatii "civile" ruse a unui nou val de critici, avertismente, ironii de un gust indoielnic sau chiar amenintari voalate. O astfel de reactie suscita, cel putin, cateva intrebari elementare. Prima dintre ele: ce supara atat de tare Moscova?

Toti copiii invata in primii ani de scoala emementara ca Pamantul este rotund. Rusia, posesoarea unuia dintre primele doua arsenale de rachete balistice din lume este, fara indoiala, la curent cu acest fapt. Sfericitatea pamantului are o importanta deosebita in domeniul rachetelor balistice. Traiectoria unei astfel de rachete, de la punctul de lansare la tinta, nu are nimic de-a face cu liniile drepte pe care neinitiatii si le-ar putea imagina privind hartile de perete din birourile strategilor si militarilor.

Mai utile sunt "globurile Pamantesti" aflate printre rechizitele elevilor. Studierea lor poate lamuri, rapid, pe oricine. Cea mai apropiata de Romania dintre bazele de rachete strategice ale Rusiei se afla pe Volga, celelalte sunt mult mai departe, spre Urali si in Siberia. "Echilibrul strategic" pe care il deplange Rusia cand priveste nostalgic spre comuna Deveselu se refera, evident, strict la SUA.

Toate traiectoriile imaginabile pentru arsenalul balistic rusesc, legate de "echilibrul strategic" cu SUA, trec peste Oceanul Arctic si Pacificul de nord, la multe mii sau zeci de mii de kilometri de frontierele Romaniei. Pentru a urmari exact aceste traiectorii, SUA au construit impreuna cu Canada, inca din anii 1950, sistemul NORAD. Din ratiuni de geografie elementara, comuna Deveselu nu poate avea vreun rol in NORAD, fapt pe care, cu siguranta, strategii rusi l-au intuit deja.

In zilele importante, cifrele tind sa treaca neobservate. Facilitatile de la Deveselu vor avea, initial, 24 de interceptori. Adica 24 de rachete capabile sa loveasca, pe traiectorie, rachete balistice lansate de puteri ostile spre spatiul european al NATO, nu spre America de nord, si dinspre sud si sud-est, nu dinspre Rusia.

Chiar presupunand, pentru un viitor neprecizat, ca vor fi dezvoltate facilitati capabile sa gazduiasca, in Romania, interceptori americani in multipli de 8 superiori (32, 40, poate 48), acestea sunt, din punct de vedere militar si strategic, numere mici. Acordul Obama-Medvedev din 26 martie 2010, ultimul in domeniu, prevede limitarea arsenalului celor doua state la 1550 de focoase nucleare ofensive pentru fiecare.

Deocamdata, Rusia dispune inca de peste 2000 de astfel de arme. Spre deosebire de numarul interceptorilor de la Deveselu, aici ne aflam in domeniul numerelor mari. Nu doar "mai mari", ci suficient de mari pentru a face orice comparatie irelevanta.

Chiar ipotetic vorbind, a opune 24 de interceptori la 1550 arme balistice ofensive ar avea aceeasi eficienta cu a opune un pistol mitraliera AK 47, cu un incarcator, unui roi de lacuste.

Este greu de crezut ca un sistem militar sofisticat precum cel al Rusiei nu intelege chestiuni atat de simple. Prin urmare, problema nu este militara, ci politica. De altfel, americanii insisi i-au informat pe rusi, in detaliu si anticipat, cu privire la proiect.

Forma Pamantului, teoria numerelor (mari) si cunostintele elementare de geografie ne conduc la concluzia ca baza de la Deveselu nu are nicio legatura cu echilibrul strategic global dintre SUA si Rusia.

Si atunci cum se explica reactiile oficialilor rusi? Singurul raspuns plauzibil: ceea ce deranjeaza cu adevarat este ancorarea si mai puternica a intereselor americane in Romania, in conditiile in care Kremlinul nu s-a desprins, de fapt, de gandirea in logica "sferelor de influenta".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#scut antiracheta, #scut antiracheta deveselu, #scut antiracheta romania sua, #scut antiracheta sua rusia , #antiracheta
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
RUSII INCA NU INTELEG CA NU MAI POT TINE CIZMA PE GRUMAZUL ROMANIEI.....