Proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale, pe masa Comisiei de la Venetia in luna iulie

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 19:28
2290 citiri
Proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale, pe masa Comisiei de la Venetia in luna iulie
Stelian Ion, ministrul Justitiei/Facebook

Comisia de la Venetia va exprima in luna iulie un punct de vedere referitor la solicitarea facuta de catre ministrul Justitiei Stelian Ion cu privire la proiectul de lege care prevede desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor in Justitie (SIIJ).

Pe 29 martie, ministrul Justitiei Stelian Ion anunta ca va trimite o solicitare de aviz catre Comisia de la Venetia pe proiectul de lege de desfiintare a SIIJ si pe amendamentul prin care magistratii pot fi trimisi in judecata numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de catre deputati are si un amendament prin care magistratii nu pot fi trimisi in judecata fara incuviintarea CSM in prealabil. Initiativa legislativa merge la Senat, care este for decizional.

Comisia juridica a Camerei adoptase, in urma cu o saptamana de votul in plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiintarea SIIJ cu amendamente admise si respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de catre deputatul minoritatilor Ionel Stancu prevede ca:

"Art.95 - (1) Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecatorii si procurorii pot fi trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia".

Marcel Ciolacu a precizat ca PSD va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la aceasta propunere legislativa, indiferent daca forma proiectului adoptat va contine sau nu acel amendament privind trimiterea in judecata a magistratilor doar cu incuviintarea CSM.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#stelian ion, #Stelian Ion deputat USR, #Sectia Speciala , #stiri juridice