Deputatul PSD Ion Stan a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:362960 citiri
Deputatul PSD Ion Stan a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta
Foto: Arhiva

Deputatul PSD Ion Stan a fost trimis, miercuri, in judecata de procurorii anticoruptie pentru doua infractiuni de trafic de influenta.

Procurorii DNA cerusera arestarea preventiva a deputatului PSD, dar solicitarea a fost respinsa prin vot, la data de 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputatilor, desi anterior, Comisia juridica a Camerei Deputatilor votase pentru incuviintarea arestarii preventive a inculpatului, se arata in comunicatul remis presei de DNA.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca in perioada 12 -14 noiembrie 2012, inculpatul Ion Stan, deputat in Parlamentul Romaniei, a solicitat unui denuntator 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul PSD a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator.

In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul soferului sau, Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala.

In plus, procurorii DNA, mai arata ca in perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita al PSD, in baza unei pretinderi anterioare, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei.

In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator.

Procurorii au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, pe o durata de 30 zile, iar toate plangerile formulate de Ion Stan impotriva masurii obligarii de a nu parasi tara au fost respinse de instanta.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

C.B.