Deputat PSD, urmarit penal in dosarul lui Radu Mazare - ce acuzatii i se aduc

Joi, 26 Iunie 2014, ora 17:51
3943 citiri
Deputat PSD, urmarit penal in dosarul lui Radu Mazare - ce acuzatii i se aduc
Foto: Observator de Constanta

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins cercetarile in dosarul retrocedarilor, in care primarul Constantei Radu Mazare este acuzat de abuz in serviciu, asupra mai multor persoane.

Astfel, anchetatorii au dispus inceperea urmarii penale asupra mai multor persoane fizice si juridice, printre care se numara si deputatul PSD Radu Babus, potrivit unui comunicat al DNA.

Acesta este acuzat de infractiunea de "stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand autoritatii publice in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora".

Procurorii sustin ca fapta a fost comisa pe vremea in care Radu Babus era director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat (RAEDPP) Constanta.

De asemenea, in acest dosar mai este cercetat si reprezentantul unor firme, Gina Sorina Moscu Hortolomei, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. Sub aceeasi acuzatie sunt cercetate si societatile comerciale pe care aceasta le reprezinta, respectiv SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA.

In ordonanta de extindere a urmarii penale se arata ca, pe 28 februarie 2007, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a subevaluat cu intentie pretul unei suprafete de aproape 12.000 de metri patrati.

Terenul intravilan este situat in Constanta, mai exact in statiunea Mamaia, si apartinea domeniului privat al municipiului Constanta. Acesta a fost cumparat de firma Mehmetoglu, reprezentata legal de suspecta Hortolomei.

Radu Babus a repetat infractiunea

De asemenea, Radu Babus, in calitate de director general al RAEDPP Constanta, la data 31 mai 2007, a stabilit o valoare mai mica a pretului mai multor terenuri, cu o suprafata totala de peste 500 de metri patrati, situat in intavilanul municipiului Constanta, tot in statiunea Mamaia. Acestae au fost cumparate tot de societatea Mehmetoglu, iar, ulterior, au fost dobandite, succesiv, de companiiele Bulevard si Millenim Global Development.

Tranzactiile terenurilor s-au facut prin cresterea succesiva a preturilor, astfel incat ultima firma le-a cumparat la un tarif aproximativ egal cu cel de piata, fiind disimulata in acest fel provienenta ilegala a terenurilor.

Mazare, audiat la DNA - Acuzat ca Primaria a vandut ilegal plaje si faleze din Mamaia

Inceperea urmarii penala fata de deputatul PSD are loc in contextul in care Radu Mazare a fost citat, joi, la DNA Constanta pentru a da declaratii, dupa ce procurorii au decis extinderea cercetarilor in dosarul retrocedarilor. Mazare s-a prezentat de buna voie si nu a stat mult.

Primarul Constantei a fost instiintat cu privire la extinderea cercetarilor, procurorii acuzandu-l ca a vandut, in 2005, pe cai nelegale, terenuri din statiunea Mamaia, zona Cazino, a informat Adevarul.

Digi 24 a transmis ca procurorii il acuza pe Radu Mazare ca ar fi vandut mai multe plaje si zone de faleza de pe litoralul romanesc, terenuri care apartin statului si nu pot fi detinute de persoane fizice.

Primarul Constantei si mai multi functionari din cadrul administratiei locale ar fi prejudiciat astfel statul cu 114 milioane de euro, prin retrocedarea ilegala a peste 100 de hectare de teren.

D.T.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#deputat PSD dosar Mazare, #deputat PSD DNA, #Radu Babus DNA, #Radu Babus dosar Mazare , #DNA