Deputat al comunitatii evreiesti, interpelare pentru Predoiu: Cum va pleda statul roman in procesul reabilitarii controversatului general Macici?

Marti, 26 Mai 2020, ora 10:08
7811 citiri
Deputat al comunitatii evreiesti, interpelare pentru Predoiu: Cum va pleda statul roman in procesul reabilitarii controversatului general Macici?
Foto: Facebook/ Alesandru Dutu

Deputatul comunitatii evreiesti din Romania, Silviu Vexler, ii cere ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa-i comunice care este pozitia Ministerului Justitiei in ce priveste solicitarile de revizuire si reabilitare depuse in cazul unuia dintre cei mai controversati generali romani, Nicolae Macici (1886-1950), fostul comandant al Corpului 2 Armata in batalia pentru orasul Odessa, promovat ulterior in functia de comandant al Armatei 1 si mort in temnitele de la Aiud.

Este vorba despre un ofiter care s-a distins deopotriva pe ambele fronturi in cel de-al Doilea Razboi Mondial, atat pe Frontul de Est (iunie - noiembrie 1941), cat si pe Frontul de Vest (august 1944 - februarie 1945), dar a carui cariera militara de aproape 38 de ani este pusa sub semnul intrebarii pentru rolul sau in organizarea masacrelor de la Odessa, la ordinele maresalului Ion Antonescu.

Cererile de reabilitare si revizuire au fost facute de fiul lui Nicolae Macici, care locuieste in prezent in Montreal (Canada). Procesele urmeaza sa inceapa in iunie la Curtea de Apel Militara din Bucuresti.

Citeste mai multe informatii despre aceste demers in instanta- Il reabiliteaza Justitia pe celebrul general Nicolae Macici? Ororile din razboi, faptele de vitejie si moartea dupa gratii

In acest context, Silviu Vexler, deputat din partea minoritatii evreiesti, anunta pe pagina sa de Facebook interpelarea adresata lui Catalin Predoiu, care contine sase intrebari. Dupa cum aratam, parlamentarul cere ca ministrul sa arate care este pozitia Ministerului Justitiei in acest caz. Dar nu doar atat.

"Am solicitat Prim-Ministrului si Ministrului Justitiei sa imi comunice pozitia Guvernului Romaniei fata de cererile introduse de fiul lui Nicolae E. Macici, care a fost pozitia generala a Ministerului Justitiei, dupa decembrie 1989, fata de reabilitarea si/sau revizuirea sentintei in cazul persoanelor care au fost condamnate pentru crime de razboi / crime impotriva umanitatii care au vizat populatia evreiasca precum si alte informatii", explica Vexler.

"In cate cazuri privind crime de razboi/ crime impotriva umanitatii care au vizat populatia evreiasca a intervenit reabilitarea si/sau revizuirea sentintei, dupa decembrie 1989, si care sunt motivele care au stat la baza acestor decizii?," este o alta intrebare pusa de Silviu Vexler.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Nicolae Macici reabilitare, #Nicolae Macici revizuire , #magistrati
Comentarii
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Ma frati evrei, nu va ajunge ca supuneti lumea financiar ,mai vreti
Poza BaronLucovid
BaronLucovid
rank 5
evreii sunt poporul ales, yerushalaim shel zahav