Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Departamentul de Stat al SUA critica ineficienta Guvernului roman

Marti, 28 Iunie 2011, ora 10:52
3093 citiri
Departamentul de Stat al SUA critica ineficienta Guvernului roman
Foto:observatordebacau.ro

Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite asupra traficului de persoane critica Guvernul roman, considerand ca, desi incearca sa combata acest fenomen, nu e eficient si nu implementeaza legea asa cum ar trebui de fiecare data, in timp ce judecatorii nu inteleg tot timpul ce au de facut.

"Guvernul Romaniei nu se conformeaza in totalitate cu standardele minime pentru eliminarea traficului. Totusi, face eforturi pentru a realiza asta. (...) Guvernul Romaniei a demonstrat eforturi mixte in timpul perioadei de raportare", se arata in raportul Departamentului de Stat.

In 2010, autoritatile romane au investigat cu 42 de cazuri de trafic de persoane mai putine decat in 2009. Peste 400 de traficanti au fost pusi sub acuzare si peste 200 au fost condamnati in 2010, 145 dintre acestia din urma primind sentinte cu executare.

Guvernul e criticat si pentru ca nu a raportat ce sentinte a impus traficantilor condamnati si nici numarul de cazuri privind exploatarea prin munca identificate in 2010 sau numarul de persoane puse sub acuzare in aceste dosare.

In privinta regreselor, Departamentul de Stat al SUA noteaza ca Guvernul Romaniei a taiat finantarea pentru mai multe ONG-uri care ajutau la protejarea victimelor, pentru al doilea an consecutiv, ceea ce a dus la inchiderea mai multor adaposturi pentru persoanele care au suferit din aceasta cauza.

Judecatorii sunt criticati si ei pentru faptul ca nu cunosc foarte bine procedurile in cazurile de trafic de persoane, ceea ce duce la prelungirea nejustificata a proceselor. In plus, e raportat si cazul unei tinere condamnate pentru prostitutie, in ciuda faptului ca ea fusese fortata sa practice servicii sexuale pe bani.

Guvernul e laudat insa pentru ca a reusit sa identifice mult mai multe victime ale traficului, 1.154 in 2010, in crestere de la 780 in 2009, care au putut astfel sa primeasca asistenta.

Per ansamblu, raportul mentioneaza ca Romania ramane o tara de sursa, de tranzit si destinatie pentru barbati, femei si copii pusi la munca fortata sau a femeilor si copiilor traficati pentru sex. Documentul mai mentioneaza si o crestere a numarului de copii romani fortati sa se prostitueze.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#raport SUA trafic persoane, #Romania critici raport trafic , #trafic persoane