Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Demiteri dupa tragedia aviatica: Seful Romatsa si un secretar de stat din MAI pleaca, Stroe ramane

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 11:36
10068 citiri
Demiteri dupa tragedia aviatica: Seful Romatsa si un secretar de stat din MAI pleaca, Stroe ramane

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri dimineata, ca a decis sa-i demita din functii pe directorul Romatsa, Aleodor Francu, si pe secretarul de stat in Ministerul de Interne Catalin Chiper. Totodata, a anuntat ca va cere in CSAT demiterea sefului STS.

Demiterile vin in urma modului deficitar in care s-a actionat in cadrul operatiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic ce s-a petrecut luni dupa-amiaza in Muntii Apuseni.

Tragedie aviatica in Apuseni Dragnea: Nu Ponta se ocupa de ancheta, ca nu ar mai conduce Guvernul

"Concluzia, pe care eu o consider intemeiata, este aceea ca in cadrul a trei institutii importante - Ministerul de Interne, Romatsa si STS - lucrurile au functionat inacceptabil de incet.

Am decis astazi inlocuirea din functie a secretarului de stat din MAI, domnul Chiper, solicitarea catre ministrul Transporturilor privind inlocuirea directorului Romatsa si a directorului de operatiuni si voi solicita inscrierea pe ordinea de zi a CSAT inlocuirea sefului STS si a persoanelor direct responsabile", a anuntat Ponta, intr-o declaratie de presa sustinuta inainte de sedinta de Guvern.

Raportul cerut de Ponta arata "deficiente inacceptabile"

Ponta a tinut sa prezinte condoleante familiilor victimelor accidentului aviatic din Apuseni si a aratat ca primele concluzii ale anchetei pe care a comandat-o la nivelul institutiilor implicate in operatiunile de salvare arata "deficiente inacceptabile".

"As vrea sa prezint in numele Guvernului si al meu personal condoleante pentru familiile victimelor. Este evident o tragedie si am constatat, ca prima concluzie, ca au existat in operatiunea de cautare si salvare a victimelor deficiente inacceptabile, care la nivelul opiniei publice si eu personal le consider ca provocand o indignare justificata", a spus Ponta.

El a amenintat institutiile responsabile ca nu vor suferi doar schimbari de conducere de personal, dar si de proceduri daca raportul stabileste acest lucru.

"Voi urmari personal ca la nivelul fiecarei institutii care nu a actionat eficient sa fie schimbari nu doar la nivelul persoanelor, cat si in ce priveste procedurile", a declarat premierul.

Seful Executivului a mai precizat, totodata, ca va propune decorarea atat a supravietuitorilor, cat si a celor care au facut posibila salvarea lor, "chiar si la un moment mai intarziat".

"Evident voi propune decorarea atat a celor 5 supravietuitori, cat si a celor care au facut posibila salvarea, chiar si la un moment mai intarziat", a conchis Ponta.

Erorile si declaratiile oficialilor

Secretarul de stat in MAI Catalin Chiper ar fi trebuit sa coordoneze activitatea echipelor din teren.

Aleodor Francu detinea functia de director general al Romatsa din luna mai a anului 2012.

Cat priveste STS, din momentul prabusirii avionului, din partea Serviciului a fost transmis un singur comunicat. Totodata, salvatorii au acuzat ca au primit in 3 randuri coordonate gresite de la STS in legatura cu locul in care se afla epava avionului.

Surse din presa anuntau inainte de declaratia premierului ca si ministrul de Interne Radu Stroe s-ar putea afla printre cei care isi pierd postul, avand in vedere modul in care s-a actionat, dar si unele declaratii ale acestuia privind accidentul.

Stroe: Imi reprosez ca s-a intamplat in timpul mandatului meu tragedia de la Cluj

Astfel, Stroe a declarat intial ca nu are ce sa-si reproseze cu privire la modul in care s-a intervenit la nivel ministerial in operatiunea de salvare. Marti seara, pus in fata aceleiasi intrebari, Stroe a spus ca singurul lucru pe care si-l reproseaza este ca tragedia s-a intamplat in timpul mandatului sau.

Un avion pilotat de Adrian Iovan a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa, la peste 1.400 de metri altitudine. In aeronava se aflau sapte persoane, dintre care Iovan si o studenta la Medicina au murit.

Restul, patru medici si un copilot, au fost raniti si transportati la spital, dupa ce echipele de salvare au ajuns in sapte ore la locul accidentului, victimele fiind cautate si gasite de localnici. Avionul zbura de la Bucuresti la Oradea pentru un transplant de organe.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#demiteri accident avion Apuseni, #Romatsa demitere Aleodor Francu, #Catalin Chiper demis accident avion , #Accident avion Apuseni
Comentarii