Degeratu: Sansele ca scutul american sa devina un proiect european sunt foarte mici

Luni, 21 Mai 2012, ora 21:39 1722 citiri

Generalul in rezerva Constantin Degeratu, fost sef al Statului Major al Armatei Romane, a detaliat importanta scutului antiracheta pentru Romania.

In cadrul unui interviu acordat Adevarul, Degeratu a afirmat: "Oricum am privi lucrurile, proiectul este unul foarte important din punctul de vedere al starii si dinamicii proceselor ce genereaza securitate nationala, desi valoarea strict militara a Scutului este greu de evaluat".

Intrebat daca amenintarea venita dinspre Iran este reala, fostul oficial a subliniat ca "nu exista deocamdata o rezolutie expresa a ONU pe aceasta tema, desi - din perspectiva unei analize militare - exista suficiente argumente faptice capabile sa genereze o asemenea preocupare de securitate".

In privinta relatiilor cu Rusia, fostul sef al Statului Major apreciaza ca, desi prezenta militara americana in Romania creeaza unele dificultati in relatiile cu Rusia, aceasta ramane esentiala pentru securitatea militara a Romaniei.

"Si, chiar daca perspectivele unor actiuni militare ostile la adresa Romaniei par a fi mai putin vizibile, nimeni nu poate convinge pe nimeni ca sistemul relatiilor internationale ar fi atins idealul kantian al pacii eterne.

Mai prozaic spus, sistemul relatiilor internationale ramane, inca, puternic ancorat in hatisurile politicii de putere (asa cum au fost definite de Morgenthau), context in care riscul unor conflicte militare in zona, in forme mai mult sau mai putin previzibile, ramane real si actual", a spus Degeratu.

In viziunea fostului oficial, sansele ca acest proiect american sa devina si unul european sunt mici, sau foarte mici.

"Marea majoritate a statelor europene membre ale NATO si UE (aflate mai mult sau mai putin in criza) au cam abandonat preocuparile nu doar pentru cresterea capabilitatilor lor militare, ci si, chiar, pentru mentinerea celor existente si, ca urmare, aloca tot mai putine resurse in acest scop.

Criza economica globala este o cauza, dar chestiunea este una mult mai profunda. In fond, toate aceste tari sunt state democratice si, in conditiile democratiei, guvernele nu pot face altceva decat ceea ce le cer alegatorii", a mai spus Degeratu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News