Românul judecat pentru defăimare, după ce a acuzat un cetățean arab din Austria că este membru ISIS

Autor:N.G.
Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 23:362898 citiri
Românul judecat pentru defăimare, după ce a acuzat un cetățean arab din Austria că este membru ISIS
Românul l-a acuzat în fals pe arab că susține organizația Stat Islamic

Un cetățean român în vârstă de 66 de ani din municipiul Brașov a fost plasat în arest la domiciliu în urma punerii în executare a unui mandat european emis de autoritățile judiciare din Innsbruck, Austria.

Nicolas Horia D. C. este la al doilea mandat european emis pe numele său pentru aceeași infracțiune. Precedentul, din 2016, nu a fost pus în executare de justiția din România. În noiembrie 2020, Tribunalul Innsbruck a emis un nou mandat pe numele românului care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de defăimare, pedepsită cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă

După mai mule amânări și o sesizare la Curtea Constituțională, pe 11 noiembrie 2021, Curtea de Apel Brașov a hotărât că bărbatul poate fi predat autorităților din Austria.

Nicolas Horia D. C. este suspectat de faptul că că l-ar fi expus pe un cetățean de origine arabă riscului unei urmăriri penale oficiale la data de 25 noiembrie 2016 în Innsbruck, prin faptul că l-a acuzat de infracțiunea de terorism, deși știa că această acuzație este falsă. Concret, românul a transmis un mail Ministerului de Interne din Austria prin care a susținut că cetățeanul arab este membru ISIS, respectiv al organizației teroriste Stat Islamic.

Cetățeanul român a susținut că Înalta Curte a dispus respingerea unei cereri de executare a mandatului european de arestare privind aceeași faptă, în raport cu primul mandat european de arestare și a solicitat ca și noua cerere să fie refuzată.

Curtea de Apel Brașov a precizat, însă, că dreptul de a nu fi judecat de două ori pentru aceeași faptă penală vizează doar fondul cauzei și nu este aplicabil altor proceduri precum sunt cererile de executare a unui mandat european de arestare. Noul mandat de arestare a fost emis de un judecător, ulterior sesizării instanței de judecată, în scopul judecării pentru fapta ce face obiectul său. Cu alte cuvinte, cetățeanul român a fost deja trimis în judecată la o instanță din Austria.

Nicolas Horia D. C. a fost plasat în arest la domiciliu până la executarea mandatului. Bărbatul a contestat decizia Curții de Apel Brașov, dosarul urmând să fie transmis pentru o hotărâre definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News