Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Românul judecat pentru defăimare, după ce a acuzat un cetățean arab din Austria că este membru ISIS

Autor: N.G.
Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 23:36
3271 citiri
Românul judecat pentru defăimare, după ce a acuzat un cetățean arab din Austria că este membru ISIS
Românul l-a acuzat în fals pe arab că susține organizația Stat Islamic

Un cetățean român în vârstă de 66 de ani din municipiul Brașov a fost plasat în arest la domiciliu în urma punerii în executare a unui mandat european emis de autoritățile judiciare din Innsbruck, Austria.

Nicolas Horia D. C. este la al doilea mandat european emis pe numele său pentru aceeași infracțiune. Precedentul, din 2016, nu a fost pus în executare de justiția din România. În noiembrie 2020, Tribunalul Innsbruck a emis un nou mandat pe numele românului care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de defăimare, pedepsită cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă

După mai mule amânări și o sesizare la Curtea Constituțională, pe 11 noiembrie 2021, Curtea de Apel Brașov a hotărât că bărbatul poate fi predat autorităților din Austria.

Nicolas Horia D. C. este suspectat de faptul că că l-ar fi expus pe un cetățean de origine arabă riscului unei urmăriri penale oficiale la data de 25 noiembrie 2016 în Innsbruck, prin faptul că l-a acuzat de infracțiunea de terorism, deși știa că această acuzație este falsă. Concret, românul a transmis un mail Ministerului de Interne din Austria prin care a susținut că cetățeanul arab este membru ISIS, respectiv al organizației teroriste Stat Islamic.

Cetățeanul român a susținut că Înalta Curte a dispus respingerea unei cereri de executare a mandatului european de arestare privind aceeași faptă, în raport cu primul mandat european de arestare și a solicitat ca și noua cerere să fie refuzată.

Curtea de Apel Brașov a precizat, însă, că dreptul de a nu fi judecat de două ori pentru aceeași faptă penală vizează doar fondul cauzei și nu este aplicabil altor proceduri precum sunt cererile de executare a unui mandat european de arestare. Noul mandat de arestare a fost emis de un judecător, ulterior sesizării instanței de judecată, în scopul judecării pentru fapta ce face obiectul său. Cu alte cuvinte, cetățeanul român a fost deja trimis în judecată la o instanță din Austria.

Nicolas Horia D. C. a fost plasat în arest la domiciliu până la executarea mandatului. Bărbatul a contestat decizia Curții de Apel Brașov, dosarul urmând să fie transmis pentru o hotărâre definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#roman, #arestat, #defaimare, #Austria, #terorism, #mandat european , #justitie