Declin pe piata tranzactiilor internationale

Luni, 09 Martie 2020, ora 22:25
3910 citiri
Declin pe piata tranzactiilor internationale
Foto: Arhiva Ziare.com

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de luni in declin cu peste 7%, la cel mai scazut nivel din ultimele opt luni, un efect indirect al raspandirii coronavirusului din ce in ce mai agresiv.

Indicele pan-european STOXX 600 a inchis in declin cu 7,4%, marcand cea mai slaba evolutie dupa criza financiara din 2008-2009. Sub-indicele pentru petrol si gaze a suportat cele mai mari pierderi, de aproape 17%, in urma declinului cotatiilor petrolului, relateaza Reuters.

Evaluarea companiilor europene a scazut cu aproape 3.000 de miliarde de dolari de cand epidemia de coronavirus a declansat declinul actiunilor la nivel mondial, in luna februarie.

"Pe termen scurt, cei care simt impactul declinului actiunilor actioneaza imediat, isi reduc cheltuielile, investitiile, in timp ce castigatorii reactioneaza mult mai gradual", a declarat un trader.

Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 7,7%, DAX al bursei din Frankfurt cu 7,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 8,39%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 11,17%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 7,9%. Actiunile din Norvegia, expuse la piata petrolului, au coborat cu 9,4%, cel mai grav declin din ultimii 30 de ani.

Titlurile BP si Royal Dutch Shell au scazut cu aproape 20%, iar actiunile companiei norvegiene Panoro Energy cu 39%.

Actiunile Tullow Oil au scazut cu aproape 32%.

Toate sub-sectoarele europene au scazut puternic, indicii pentru sectoarele minier, auto si banci coborand cu circa 10%.

Actiunile operatorului aerian low-cost Ryanair au inchis in coborare cu 1,9%, dupa un anunt privind suspendarea unor noi curse, catre si dinspre Italia, din cauza epidemiei.

Pietele anticipeaza ca Banca Centrala Europeana va reduce dobanzile la sedinta de politica monetara de joi, dupa o masura similara luata de bancile centrale din Statele Unite, Canada si Australia, saptamana trecuta.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu pana la 7,3%, S&P 500 cu 7,2%, iar Nasdaq cu peste 6%, evolutii care au dus la suspendarea timp de 15 minute a tranzactiilor, la inceputul sedintei bursiere.

Pretul petrolului Brent a scazut luni cu 29,07%, dupa o scadere de 30% pe parcursul tranzactiilor, la 32,11 dolari pe baril. Cotatia petrolului american WTI a scazut cu 30,98%, la 28,49 dolari pe baril, cea mai slaba evolutie din 1991.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#bani tranzactii coronavirus bursa , #coronavirus
Comentarii