Decizie inedita la Craiova: Fiul unui interlop celebru a fost condamnat cu suspendare, desi a incercat sa omoare un om

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 17:16
15093 citiri
Decizie inedita la Craiova: Fiul unui interlop celebru a fost condamnat cu suspendare, desi a incercat sa omoare un om
Foto: Arhiva Pixabay

Craioveanul Eduard Marian Constantinescu (31 de ani), fiul interlopului Enryko Constantinescu, seful clanului "Mandria", a fost condamnat de Tribunalul Dolj la o pedeapsa de 2 ani si 9 luni inchisoare cu suspendare pentru tentativa de omor. O infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

Decizia nu este definitiva.

Este vorba de un dosar cu infractiuni violente, iar in timpul anchetei Eduard Marian Constantinescu a fugit din tara. El a fost prins in SUA in baza unui mandat international de arestare si extradat in Romania.

Eduard Marian Constantinescua fost arestat preventiv in acest dosar in perioada 8 februarie 2019 - 18 iunie 2019 si arestat la domiciliu de la data de 19 iunie 2019 pana la pronuntarea sentintei, pe 4 noiembrie 2019.

Sentinta

Potrivit minutei instantei, Eduard Marian Constantinescu a fost condamnat la 2 ani si 9 luni inchisoare pentru tentativa de omor si o amenda penala de 3.000 lei (150 zile-amenda x 20 lei) pentru savarsirea infractiunii de tulburarea ordinii si linistii publice.

Aceasta sentinta a fost contopita cu o alta sentinta definitiva, primita de Eduard Marian Constantinescu, de 8 luni de inchisoare cu suspendare. In final, Tribunalul Dolj a decis ca barbatul sa fie condamnat la 2 ani, 11 luni si 20 de zile inchisoare si pedeapsa amenzii penale de 3.000 lei (150 zile-amenda x 20 lei).

"Dispune suspendarea executarii pedepsei inchisorii, sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere de 4 ani", se arata in decizia instantei, potrivit portalului instantelor.

Magistratii au dispus ca, pe parcursul termenului de supraveghere, Eduard Constantinescu sa presteze 90 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii "in cadrul Primariei municipiului Craiova-Regia Autonoma de Transport Craiova, sau in cadrul Primariei municipiului Craiova-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta nr. 1 Craiova."

Un alt inculpat din acest dosar, Paul Florin Ciovica, a fost condamnat la o pedeapsa de 150 zile amenda pentru savarsirea infractiunii de tulburarea ordinii si linistii publice. In total: 3.000 lei (150 zile-amenda x 20 lei).

Cazul apare in publicatia locala "Jurnalul Olteniei", care prezinta si acuzatiile pe larg.

Cum s-a ajuns la aceasta pedeapsa

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca o astfel de pedeapsa pentru tentativa de omor, infractiune violenta care se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 10 ani, este una extrem de rara.

Potrivit minutei instantei, cei doi inculpati din dosar, Eduard Marian Constantinescu si Ciovica Paul Florin, au recunoscut acuzatiile. Astfel, potrivit legii, cei doi au beneficiat de o reducere a limitelor pedepselor cu o treime.

In plus, cei doi au incheiat un acord de mediere cu persoanele vatamate.

S-au redus limitele de doua ori

"Desi pedeapsa pentru tentativa de omor are limitele intre 5 si 10 ani, judecatorul a redus limita minima de doua ori: pentru ca a recunoscut acuzatiile si pentru ca i-a retinut si o circumstanta atenuanta," explica un specialist in Drept pentru Ziare.com.

In vara anului 2019, judecatorul Daniela Panioglu, de la Sectia Penala a Curtii de Apel Bucuresti, explica intr-un editorial mecanismele prin care actuala legislatie penala permite infractorilor sa primeasca pedepse usoare pentru infractiuni foarte grave.

De ce este ciudata supendarea

Sursele judiciare citate de Ziare.com au explicat, insa, ca este ciudata sentinta de condamnare cu suspendare si din alt punct de vedere: "Codul Penal stabileste ca nu se dau sentinte cu suspendare daca inculpatul s-a sustras procesului. Iar suspectul din acest caz a fugit din tara," explica sursele citate.

Potrivit articolului 91, Conditiile suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, alineatul 3, litera c):

Nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, daca: "Infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor."

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#decizie Tribunalul Dolj, #interlop Tribunalul Dolj, #tentativa omor tribunalul Dolj , #magistrati