Decizie definitiva in cazul procuroarei care ii dadea lui Boldea informatii din dosare DNA

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 15:31
6527 citiri
Decizie definitiva in cazul procuroarei care ii dadea lui Boldea informatii din dosare DNA
Foto: impact-est.ro

Mihaela Aghenitei, procurorul ii dadea fostului deputat Mihail Boldea informatii confidentiale din dosarele pe care le instrumenta la DNA Galati, a fost exclusa definitiv din magistratura, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sentinta a fost data de Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce fostul procuror a contestat o decizie a Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, privind excluderea sa din magistratura.

In 3 septembrie 2013, Sectia pentru procurori a CSM a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva Mihaelei Aghenitei, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Braila, si a aplicat sanctiunea disciplinara constand in excluderea din magistratura.

Procuroarea care l-a favorizat pe Boldea, exclusa din Magistratura

Masura a fost contestata de Mihaela Aghenitei la instanta suprema, care a dat, in final, castig de cauza Inspectiei Judiciare.

Sanctiunea a fost aplicata procuroarei Aghenitei pe fondul abaterilor disciplinare savarsite, printre care se numara si "manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei", si "nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa".

Totodata, CSM ii reprosa magistratului "folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii" si "exercitarea functiei cu rea-credinta".

Boldea: Credeti ca m-as uita la o femeie de 58 de ani, chiar daca e procuror?

Potrivit unor surse judiciare, Mihail Boldea ar fi sedus-o pe procuroarea Mihaela Aghenitei, in timpul unei anchete in care era martor denuntator, iar magistratul "s-a indragostit sincer" de fostul deputat, motiv pentru care l-a chemat la DNA Galati in medie de zece ori pe luna, timp de sapte luni.

Surse judiciare au declarat ca in cadrul cercetarilor au rezultat si "aspecte de natura sentimentala" intre fostul deputat Mihail Boldea si procuroarea Mihaela Aghenitei.

Conform acestor documente, s-a stabilit ca, in timpul audierilor care au avut loc la sediul DNA Galati, intre procurorul Mihaela Aghenitei si Mihail Boldea "s-a dezvoltat o relatie sentimentala, care a condus la incalcarea dispozitiilor legale de catre invinuita in efectuarea instructiei penale, cu scopul vadit de a-l ajuta pe denuntator".

Sursele judiciare au precizat ca in aceste documente se arata ca procuroarea Aghenitei era "sincer indragostita" de fostul deputat, care ar fi reusit "performanta" de a o seduce.

"Numitul Boldea Mihail a sedus-o pe invinuita Aghenitei Mihaela, intre cei doi existand o puternica relatie de natura sentimentala, mai exact magistratul procuror fiind indragostit sincer de acesta", au mentionat anchetatorii in actele din dosarul in care procuroarea este cercetata penal.

Potrivit surselor citate, in urma informatiilor provenite de la Centrul de Retinere si Arest Preventiv (CRAP) Galati a rezultat ca Boldea a petrecut aproximativ cinci-sase ore pe zi in cabinetul procuroarei Mihaela Aghenitei, in medie acesta fiind chemat la sediul DNA Galati de catre magistrat de aproximativ zece ori pe luna.

Surse judiciare au declarat ca procuroarea Mihaela Aghenitei primea "in mod partinic si neverificat" informatii de la Mihail Boldea, "care incerca sa-si asigure un regim juridic favorabil in dosarul de crima organizata".

Potrivit informatiilor din dosarul in care Mihaela Aghenitei este cercetata pentru favorizarea infractorului, citate de sursele judiciare, procuroarea, "urmare a relatiei sentimentale", i-a dat lui Boldea informatii din dosarele pe care le instrumenta la DNA Galati, "primind de la acesta instructiuni si sfaturi cu privire la modul de actiune si conduita pe care trebuia sa le adopte in cursul cercetarilor".

De asemenea, Boldea ii indica frecvent procuroarei Aghenitei numele unor persoane pe care trebuie sa le cerceteze ca urmare a denunturilor formulate de acesta, in scopul obtinerii unor adrese din partea Directiei Nationale Anticoruptie Galati catre instantele de judecata din care sa rezulte ca fostul deputat ar beneficia de dispozitiile legale referitoare la reducerea limitelor de pedeapsa atat in dosarul in care este judecat pentru inselaciune, la Curtea de Apel Iasi, cat si in cauzele instrumentate de procurorii DNA Galati, au precizat sursele citate.

Din comunicatiile telefonice interceptate si inregistrate in cauza a rezultat ca Aghenitei, la cererea lui Boldea, a facut cercetari fata de anumite persoane indicate de acesta, care ii preciza si "prioritatile sale in ceea ce priveste persoanele care ar trebui cercetate", potrivit acelorasi surse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihaela Aghenitei procuroare Boldea exclusa, #Aghenitei procuror deputa Boldea seducere exclusa, #Aghenitei procuroare exclusa madistratura Boldea , #procuror